Landslagsryttares hästar innebrända

14 hästar dog i lågorna

SPORTBLADET

Enköping (TT)

Landslagsryttaren Lotta Schultz förlorade 14 hästar vid en stallbrand på gården utanför Enköping.

Hon lyckades rädda fyra hästar, däribland stjärnan Calibra.

– Det är det värsta jag har upplevt i hela mitt liv, säger en skakad Schultz till TT.

Schultz vaknade natten till fredagen av att stallet, beläget i Svinnegarn söder om Enköping, brann.

– När jag vaknade var hela stallet övertänt. Jag vaknade av ljudet och jag trodde först att det var snöstorm. Det går inte att beskriva med ord. Det är oerhört frustrerande när det inte går att rädda fler liv, det var bara att titta på, säger Schultz.

Osäker om framtiden

Flera av hennes hästar brändes inne, bland annat Caliber. Hennes bästa häst, Calibra, fanns bland de fyra som räddades. Hur olyckan påverkar hennes fortsatta karriär vet hon inte:

– Jag har fyra hästar kvar och de mår bra för dagen. Jag ska försöka lösa det så att vi har hästarna kvar i ridhuset hemma. Men vad som händer med min karriär vet jag inte, det är väl inga beslut man bör ta nu. Hästar är mitt liv och det kommer att fortsätta vara en del av mitt liv. Sedan får man se hur man ekonomiskt har möjlighet att fortsätta. Många av mina bästa hästar har försvunnit, säger Schultz.

Orsaken till branden är ännu oklar. Ingen människa kom till skada.

Schultz, 37, tillhör hopplandslagets utvecklingsgrupp och har varit på gång tillbaka efter några tröga säsonger. Han red en världscuptävling, i Helsingfors, förra året.

Göran Sundberg/TT