Sparka tränaren är inte nog – bygg om från grunden

SPORTBLADET

Det talas om att Linköping och Färjestad är elitseriens två stora krisklubbar just nu.

Det är till häften sant.

Färjestad är det – inte Linköping.

Okej, Färjestad ligger femma i tabellen och är redan klart för slutspel, men någonstans - i det lila-gula maskineriet - har det gått snett.

Under flera år, dessutom.

Färjestad är ekonomiskt en stormakt i svensk ishockey, men vad finns bakom de vackra och imponerande bokslutssiffrorna?

Inte mycket.

Juniorerna

Färjestad har inget eget juniorlag i J 20 Superelit. Sportchefen Håkan Loob hävdar med en dåres envishet att det inte spelar någon roll, men det finns facit och det är ingen vacker läsning. Medan klubbar som Luleå, Frölunda och Brynäs lotsar in juniorer i parti och minut - som dessutom gör succé i elitserien- är den yngste lagmedlemmen i Färjestad född 1985 (Mikael Johansson) och han har inte fått speciellt mycket istid under säsongen.

Okej, Färjestad har valt en lite annan väg och litar istället på att klubbarna runt om Karlstad ska producera talanger, men hittills har det samarbetet inte gett någon frukt.

Utvecklingen

När förädlade Färjestad en spelare senast? Årgångsbarnen Christian Berglund och Rickard Wallin är de senaste stora namnen som kommit fram i klubben - japp, på den tiden hade FBK faktiskt ett juniorlag i Superelit - men ingen av dem har tagit det sista klivet in i den absoluta världseliten och Wallin är redan tillbaka efter sitt äventyr i Nordamerika.

Svårt att växa

Pär Bäcker slog igenom för ett par år sedan, men han har i dag stannat helt i utvecklingen.

Det är istället tvärtom.

Spelare som kommer till Färjestad har svårt att växa och ett lysande exempel på det är Per Ledin, som dominerade i Luleå, men som i Karlstad förvandlats till en hårt arbetande dussinlirare.

Backen Martin Lindman var en annan spelare som checkade in i Löfbergs Lila Arena som landslagsman, men som snabbt hamnade på bänken och numera återfinns i den tyska ligan.

Organisationen

Färjestads kansli har alltid hyllats som det bästa i Sverige, men nu är många föreningar i kapp - och förbi. Organisationen vacklar. Det talas om missnöje i leden och trots att alla dementerar uppgifterna visar den senaste tidens tränarturbulens att allting inte står rätt till på den vackra herrgården utanför den vackra arenan.

Ta ett mellanår

Jag tror att Håkan Loob måste börjar bygga om från grunden igen. Kanske ska klubben sluta prata om SM-guld och istället ta ett mellanår nästa säsong för att sedan komma tillbaka med full kraft.

Det är inte alls omöjligt att det blir så.

Jag gissar att många av spelarna redan nu gör bäst i att börja sondera terrängen inför nästa vinter, för det kommer att komma en ordentlig utrensning i Färjestads BK i vår.

Det är ett som är säkert.

Kom ihåg var ni läste det först.