Ingen magi utan Chris Härenstam

SPORTBLADET

När kabel- och satellit-tv kom till Sverige var en av de mystiska världar vi fick tillträde till de afrikanska fotbollsmästerskapen. Svarta nätter, trummor på läktaren, spelare vi aldrig hört talas om och en värld omgiven av samma magi som den där Fantomens djungelgrotta finns.

Den första turnering vi kunde se sändes i Screensport, med Alan Parry som kommentator. Sedan tog Eurosport över och det var bland annat tack vare afrikanska mästerskapen Chris Härenstam fick sitt genombrott.

2006 är ännu turneringen ett organisatorisk kaos, förutsättningar för de deltagande länder pendlar mellan inbördeskrig och överlevnad för befolkningen tack vare FN:s hjälpsändningar.

Fotbollsmässigt känns inledningen av årets mästerskap inte lika fylld av tidigare års aha. Ja, Togo–DR Kongo i går gav forfarande fördomsfulla koloniala rysningar. Dessvärre är Chris Härenstam inte kvar på Eurosport och då blir det också kommentatorsmässigt en turnering utan magi och hänförelse. Pelle Blohm är kvar, men utan en krävande partner faller han ner i klyschor. Principiellt är jag också tveksam till hans medverkan, antingen jobbar han för Canal+ Sport eller för Eurosport, inte båda.

Välformulerad, välskräddad, mycket kunning, undar om inte Bo Petersson just nu är bäste studionexpert?

Veckans vinnare är Eurosports båda kanaler. Konståkning, vintersport, snooker, fotboll och mycket mer.

Veckans förlorare är Sportexpressen. Massor med studiomissar under Saudiarabien-Sverige gör sitt. Men att låtsas kommentatorerna är på plats är lurendrejeri. Om kanalen vill inge förtroende krävs att på måndag att kommentatorernas geografisk position anges, Jordanien eller Stockholm.

Konståkning, såg ni herrarnas friprogram? Åtminstone jag valde Eurosports sändning i?stället för ett antal fotbollsmatcher. Vilken härlig manlig kroppskontroll och den där österrikiske läckerbiten som åkte runt 17.00, mums. Jag är också förtjust i Filip Stiller, Eurosports expert. Han kommer bara till tals när de tävlande utför ett visst moment, förklarar vad som sker och hur utförandet var. I övrigt föredömlig tystnad.

På tal om konståkning, SVT sänder bara sena kvällssammandrag från EM. Usel ekonomi är förklaringen. Samma förklaring som finns till varför OS-sändningar blir en nedmontering jämfört med 2002.