Bank & Niva

1. Ex-spelaren Jean-Jaques a påstår att Marseille var dopat när de slog Milan i Champions League-finalen 1993. Vad ska vi göra av den informationen?

SPORTBLADET

Bank

Sommaren 2001 förhandlade OM med den argentinske backen Eduardo Tuzzio. Affären sket sig, och Tuzzio gick till Servette istället. Gratis. Tre dagar senare köpte OM loss honom. För 60 miljoner. Av detta (och hundra liknande berättelser) lär vi oss att allt, allt och precis fucking allt kan hända i Marseille. Med det sagt – vilken trovärdighet har en arbetslös f d högerytter som talar ut 13 år för sent? Ingen alls, om ni frågar mig. Bernard Tapie håller med, men det kanske ni hade räknat ut?

Niva

Vi gör tydligen det svenskaste som finns – vi tillsätter en meningslös utredning. ”Vi är säkra på att Uefa kommer att starta en utredning. Gör de inte det så kommer vi att göra en officiell förfrågan”, säger Milans vice-president Adriano Galliani. Att det sen inte kommer att leda till ett förbannat dyft är en annan sak. Jag vet inte hur många gånger jag läst om bevis för att Juventus varit dopade när de vann mot Ajax 1996 – men eftersom de kan spela kryss på bortaplan så har de ändå kvar pokalen. Alltså, vi tillsätter en utredning, vi begraver den – och vi förutsätter att näste man som har något viktigt att säga inte väntar 13 år med att göra det.

2. Markus Rosenberg gjorde mål igår igen, mot Twente. Efter fyra mål på sex matcher – har han äntligen hittat hem i Ajax nu?

Bank

Just nu är Ajax ett större problem för Rosenberg än vad Rosenberg är för Ajax. Det brukar vara så roligt att se dem spela. Inte i år. Generationsväxlingen är ett skäl, Danny Blinds eviga plottrande med laget ett annat. Ena veckan är Maduro högermittfältare (!), nästa är han mittback. Rosenberg, däremot, ser allt mindre vilsen ut – och Huntelaar-köpet kan vara en lyckträff för honom. Huntelaar är ingen jätte, men med en given referenspunkt för Ajax anfallsspel tror jag Markus trivs bättre.

Niva

Det som har hänt är att tränaren Danny Blind har blivit desperat – och att Markus Rosenberg gynnats av det. Ärligt talat passar Ajax traditionella 4-3-3-spel Rosenberg ganska illa, men nu har de bytt ett 4-3-3 mot ett annat. Både mot NEC senast och mot Twente i går har de hamnat i underläge – och båda gångerna har Blind offrat två ytterforwards och i stället spelat med tre centrala anfallare. Skillnaden för Rosenberg är enorm. I stället för att ensam stångas mot två tunga mittbackar har han nu två murbräckor som gör det åt honom. Frågan är vad som händer när Danny Blind – snart – får sparken.

3. Trots en sen kvittering i baskderbyt mot Real Sociedad: det ser illa ut för Athletic Bilbao. Vad är fel i klubben som aldrig åkt ur men nu är på god väg?

Bank

Var ska vi börja? Bask-begränsningen har de ju själva tummat en del på, så? Javi Clemente, kanske? Han var perfekt för Athletic på 80-talet, när de var Spaniens eget Crazy Gang. Idag är han en gaphals som låter sitt lag spela högt försvarsspel utan press, den sämsta kombinationen på den här sidan Friends in Need. Athletics budget är den 80:e största i Europa, så det finns inga pengar att handla spelare för - men det behövs inte heller. Det finns kvalité i truppen. Segrarna kommer, om man börjar spela lite smartare lite oftare.

Niva

Det vore väldigt enkelt att skylla på ”Bara Basker”-policyn – men det vore ännu enklare att låta bli. Naturligtvis går en stor del av klubbens problem att spåra i att de väljer spelare från en talangpool med två miljoner basker – snarare än en med fem miljarder världsmedborgare. Samtidigt är ju den värsta svagheten också den största tillgången. Jag såg en undersökning häromdagen där upp emot 90 procent av Athletic-fansen hellre accepterar nedflyttning än rucka på sina principer. Själv är jag lycklig att någon enda fotbollsklubb i hela världen ännu står för något som inte är att maximera sin vinst.

4. Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Bank

Om du heter Fredrik Ljungberg är svaret ”mål”. Annars var det skandalöst tyst om en spelare som spelade sin 300:e landskamp. Nix, inget tryckfel. Tre-hundra. Kristine Lilly gjorde sin första match för USA 1987. 19 år senare har hon vunnit två OS, tv VM och gjort över hundra mål – som mittfältare. ”Att beskriva henne med en mening är som att försöka använda ett ord för att beskriva Brad Pitts bröst- och magmuskler i Troja” sammanfattade lagkompisen Aly Wagner. Okej. Öh. ”Imponerande”?

Niva

Efter tre dygn i Egypten blir det här faktiskt inte en historia från de afrikanska mästerskapen. I stället blir det historien om den fantastiska klubben Santa Katerina. Och vad är då så speciellt med dem? Ja, till att börja med så består laget enbart av Tawarah-beduiner. Och för att fortsätta så tränar de genom att springa upp och ner för Sinai-berget två gånger i veckan. Resultaten har tyvärr sviktat på sistone, och Santa Katerina håller numera till i de lägre skikten av det egyptiska seriesystemet. Men någonstans i de tio budord som Gud gav Moses just på Sinai tycker man ju att det borde finnas en finstilt paragraf om framtida framgångar för laget.

Simon Bank, Erik Niva

ARTIKELN HANDLAR OM