Tysta Wikegård – Jihde vet bäst

SPORTBLADET

Bröderna Sedin, nya tränare i Färjestad och Luleås kross.

Hockeykväll var fulladdat i går.

Ändå var det en detalj som fastnade hårdast – Peter Jihdes haka.

Och hur han kliar sig på den.

Men till väsentligheterna först. Mattias Brännholms USA-resa, där han träffat svenska, OS-aktuella NHL-proffs, har varit en väldigt sevärd serie.

Medan vi sekunderna efter att Chippen gjort en tatuering eller Zlatan köpt en påse lösgodis vet om detta, så tenderar våra hockeyproffs, vårt hockeylandslag, att sugas in innanför NHL:s händelsehorisont och sen skymtar vi bara dem när de gör ett och annat mål eller en poäng här och där i nåt sportnytt.

Därför har det varit intressant att se att de faktiskt existerar, av kött och blod, och inte ligger i några Matrix-puppor.

I går kunde man faktiskt se att, jodå, bröderna Sedin har fortfarande identiska frisyrer och skägg.

Samtidigt tycker man att Daniel och Henrik Sedin måste vara något djävulskt trötta på att ständigt skildras som ett paket – och inte som individer.

Och man får ge dem en eloge för att de kan uppbåda entusiasm för att svara på frågan (för vilken gång i ordningen?) vad som är utmärkande för brodern. (Daniel om Henrik: Grymt morgontrött. Henrik om Daniel: Myror i brallan.)

I Hockeykväll fanns också ett inslag med Färjestads nya tränarduo Per-Erik Johnsson och Clas Eriksson, som ska blåsa nytt liv i Karstadklubben. Och hade jag varit Färjestadssupporter hade jag efter inslaget slagit upp en rejäl stänkare, för det var inte visioner på Martin Luther Kings nivå som presenterades.

”Någon liten ny idé, nya röster, vi låter på ett annat sätt när vi står bakom i båset”, sa duon och såg ut som Staffan och Bengt.

Men – vad var det där med Peter Jihdes haka då? Jo, mitt inne i en analys säger Wikegård plötsligt: ”Nu kliar du dig på hakan, nu får jag inte prata längre”.

Aha. Det finns ett språk i det fördolda

Och det är så det går till när man tystar en Wikegård.