”Foppa är fortfarande en av de viktigaste”

Wennerholm vs Anrell: Två av Sveriges BÄSTA pennor i OS-duell

SPORTBLADET

Foppa skadad...”Ingen fara”, säger han som vanligt. Ska vi inte sluta bygga upp förväntningarna på att nummer 21 ska bära oss till Guld. En glaslirare?

Anrell

Foppa är ingen glaslirare men däremot är han en relativt gammal man med en relativt sliten kropp och en relativt jobbig spelstil som går ut på att han smäller på i lägen där en man med hans relativa spelkvaliteter inte borde smälla på. Då får man ont själv. Men jag har hela tiden sagt att vi inte kan bygga OS-laget på Foppa – det kan vi bara bygga kring Daniel Alfredsson.

Wennerholm

Ska vi ta OS-guld i Turin måste alla vara nyckelspelare. Men Foppa är fortfarande en av de viktigaste. Han klickade i World Cup och alla såg vad som hände där. Nu kommer power play att bli väldigt avgörande och där har Foppa en nyckelroll. Det räcker inte att Alfredsson är bra. Han var bäst i World Cup (tillsammans med Sudden och Modin) och det räckte inte. Det är spetskompetensen som kommer att avgöra i Turin och det finns ingen kompetentare hockeyspelare i världen än Foppa.

Anrell

Du blir alltmer en maskin som producerar mediatränade tramsigheter. ”Ska vi ta OS-guld i Turin måste alla vara nyckelspelare.” Med den hamnar du på Floskeltoppen nästa vecka. ”Powerplay vädligt avgörande...”, ”Foppa en nyckelroll..”... ”spetskompetens”. Du är inte form Wennerholm...

Wennerholm

I Turin ska vi absolut inte ta en match i taget. Vi ska istället ta hela gruppspelet som en träningsrunda inför slutspelet. Det är DÅ det gäller. Felet både i OS i Salt Lake City och i World Cup senast är att vi jublat för tidigt. Efter 5–2 mot Kanada i öppningsmatchen i Salt Lake City vet jag en rödhårig krönikör som nästan kissade på sig av upphetsning. Oj, vi var visst bäst i världen. Sanningen var att kanadensarna genomförde ett träningspass. När det hela var över stod de ändå där med OS-guldet. Då hade svenskarna redan åkt hem.

Curlingdamerna spelar in rockvideo med hårdrockbandet Hammerfall. Blir curling ny popsport i OS nu?

Anrell

– Dessvärre, skulle man kanske säga. Pop blir det aldrig men i vinter-OS-tider är varje halmstrå som kan likna en medaljchans lika mycket rock ´n´ roll som Joe Strummers vänstra strumpa. Dessutom är det en sport som till och med en curlinganalfabet som Wennerholm kan förstå åtminstone bitvis.

Wennerholm

– Jag spelade curling i samma lag som Stenmark en gång i schweiziska Adelboden. Jag satte sista stenen mitt i boet och Stenis jublade som om han vunnit Världscupen. Själv orkade jag inte jubla, efter att ha tappat en sten rakt på höger stortå. Den värkte i tre veckor och jag har hatat curling sedan dess. Så popsport – nä. Curling väcker bara smärtsamma minnen och någon folksport blir det aldrig. Och du, Lasse, skulle inte ens orka lyfta en curlingsten. Jag har sett dig spela (nåja) bowling. Det räckte.

Anrell

– Jag krossade dej i discobowling i Edmonton under friidrotts-VM. Jag skulle göra samma sak i curling. I alla fall din stortå. Men jag vet inte vad man ska säga om curling, det är väl mest en sport för bakfulla svenska tv-tittare. Ungefär som backhoppning. Inte mycket att bry sig om.

Wennerholm

– Håller med. Men ditt minne verkar inte särskilt bra angående bowlingen i Edmonton. Vad jag minns fastnade du med fingrarna och följde liggande med klotet en bra bit ner längs banan. Jag skäms fortfarande å dina vägnar.

Elofsson kritiserar skidlandslaget för att man tar skidåkningen för ”allvarligt”. Är inte problemet att det är för få som är galna nog att satsa allt på en så träningsmässigt jobbig sport!?

Wennerholm

– Jag var på Idrottsgalan och stod och sneglade mot bordet med Wassberg, Svan och Mogren. Rätta virket. Då tänkte jag inte på tillbehören på bordet, utan på att den sortens skidåkare inte tillverkas längre. Tjuriga vinnarskallar. Sega som stelnat snor i ett isigt skägg. Den epoken tog slut långt innan Elofsson. Så galna blir inga svenska skidåkare längre.

Anrell

– Trams! Vi hade en sån tjurig knäppgök som var på samma nivå som slutade för bara några veckor sen. Elofsson var lika tjurig som Gustaf Vasa och det var kanske i tjurigaste laget men de tillverkas fortfarande. Och bryts ner. Sveriges problem är att folk inte åker skidor längre. Hur ska vi kunna få fram skidåkare när ingen vettig människa åker skidor?

Wennerholm

– Hur förklarar du då att 14.000 åker Vasaloppet varje år? Är alla de idioter? Och är en kille som knäcks av hårdträningen verkligen av det rätta virket? Nej, du. Inte ens en totaldopad tyskspanjor hade slagit Wassberg och grabbarna. På den tiden rök det ur näsborrarna vid varje stavtag.

Anrell

– Dom som åker Vasaloppet är motionärer. Ungefär samma gubbar och gummor som går stavgång här utanför just nu. Det är inte dom som kommer att ta våra guldmedaljer i framtiden. Uppenbarligen inte de här snoriga, dreglande moderna lattedrickande männen heller.