Terrorhot skakar OS

”Vi vet redan nu att de slår till i februari”

SPORTBLADET

OS i Turin hotas av terrorister.

En islamistisk grupp planerar en attack under spelen.

Hotet tas på största allvar.

- Självklart kommer det att vara krypskyttar, säger polischefen.

Foto: AP
Terrorister hotar att slå till under OS.

Det är två veckor till invigningen av vinter-OS i Turin och den militära underrättelsetjänsten i Italien (SISMI) har fått information om att en islamistisk terrorgrupp förbereder en attack mot spelen.

- Den informationen ska tas på största allvar, sa Enzo Bianco, ordföranden för parlamentets säkerhetsråd, till det italienska parlamentet i går.

”Slår till i februari”

Sedan attackerna i London, i juli 2005, har de italienska myndigheterna varit medvetna om att det även finns ett hot mot dem. Landet har i nuläget den fjärde största truppstyrkan i Irak, men landets försvarsminister Antonio Martino har lovat att dra tillbaka trupperna innan året är slut.

Trots det finns det en stor oro för attacker - dels i samband med valet i april och dels under OS.

- Vi vet redan nu när de slår till mot oss - i februari, sade justitieministern Roberto Caste i somras och Enzo Bianco sade då till tidningen "Corriere della Serra" att den mest kritiska perioden för Italien är mellan februari och starten för valet till nationalförsamlingen.

Säkerhetspådraget inför och under OS är gigantiskt, det går sex poliser på varje aktiv idrottare och värdnationen har satsat närmare 825 miljoner kr på säkerhetsåtgärder.

Kungen kommer

- Självklart kommer det att vara krypskyttar. De kommer att ingå som en del i ett stort säkerhetssystem, säger Turins polischef till Reuters.

Informationen från Italien förändrar ingenting i Sveriges olympiska kommittés (SOKs) säkerhetstänkande.

- Det kommer alltid sådana besked inför ett OS, jag är inte orolig, säger generalsekreterare Gunilla Lindberg.

Anna Andersson ([email protected])