400 m fackla – den senaste OS-grenen

Kristina Kappelin: Vinterspelen förblir kyliga

SPORTBLADET

Det är svinkallt i hela Italien, men fortfarande dåligt med snö i OS-backarna.

Vinterspelen förblir en kylig historia, med undantag för den olympiska elden

?

OS-facklan fortsätter sin besvärliga resa genom ett självdestruktivt Italien. Knappt har fackelbäraren fått den heliga elden i sin hand, förrän det dyker upp någon som har något att protestera mot.

Att springa med facklan borde utnämnas till ny olympisk gren, en variation på hinderlöpning med inslag av brottning, fäktning och pjätt med knuff.

Massor av frivilliga anmälde sig redan i våras för att få springa 400 meter med den symboliska elden.

Italiens joggingslingor har haft ett kraftigt uppsving under sommar och höst på grund av alla Mario Rossi (Italiens svar på Nisse i Hökarängen) som har förberett sig för sina 5 minuter i rampljuset.

Med darrande händer har de sedan satt på sig den obligatoriska overallen och greppat den nya, futuristiska facklan, bara för att bli överfallna av någon dåre som protesterar mot huvudsponsorn Coca Cola, mot snabbtåget genom Aosta-dalen eller brobygget mellan Sicilien och fastlandet, mot tunnelbanebygget i Parma eller något annat lokalt förtret.

33 gånger på 44 dagar har den olympiska eldens resa stött på förhinder.

Senast det hände var i Trento i Sydtyrolen, när fyra globaliseringsmotståndare helt sonika snodde facklan ur händerna på den häpna italienska friidrottaren Eleonora Berlanda. De fyras gäng åtalades för rån och motstånd mot de poliser som till slut lyckades ta tillbaka den kidnappade flamman.

Värsta cirkusen

I går dömdes två av gärningsmännen till böter på mellan 30 000 och 50 000 kronor.

Vilken cirkus! Vilket öde för de olympiska spelens främsta och ädlaste symbol!

Visste ni att elden bara får tändas i Olympia i Grekland med hjälp av en särskild spegel som fångar upp solens strålar, som i sin tur antänder facklan?

Det är vår moderna hyllning till myten om hur Prometeus stal en gnista av gudarnas eld och förde den med sig ner på jorden för att ge mänskligheten lite gudomligt snille.

Det skulle han inte har gjort, för Zeus band fast honom vid en klippa och lät en örn komma flygande och hacka på hans lever varje dag. Varje natt växte levern ut igen.

Man ser knappt facklan?

Denna urgamla saga frontalkrockar med tjugohundratalets krassa business-syn på de olympiska spelen.

Man ser knappt facklan för all sponsorreklam. Zeus & Co borde befria Prometeus och hitta på någon ny tortyrform att utsätta de girigaste och mest korrupta medlemmarna i den internationella olympiska kommittén för.

Eller är det Zeus hämnd som drabbar de arma fackelbärarna?

De eviga störningarna är vid det här laget snarare regel än undantag och ytterligt pinsamma för OS-organisatörerna. Facklans väg har aldrig varit så vinglig och misslyckad som i Italien.

Det har blivit rena mardrömmen att delta i stafetten, men de som har anmält sig, får inte dra sig ur.

En snabbkurs i självförsvar hade varit mer på sin plats än joggingturerna med tungan i knävecken.

Nu är facklan i antågande till Milano och polisförberedelserna i full gång. Milano kryllar av globaliseringsmotståndare och till råga på eländet ska flera italienska kändisar springa i stafetten. Milans Andriy Shevchenko är en av dem, liksom den drygt 70-årige modeskaparen Giorgio Armani.

Även italienska fotbollsförbundet Uncle Fester-dubbelgångare till ordförande, Adriano Galliano, ska springa ett varv med facklan. Han får se upp för Inter-fans snarare än extremvänstern.

Kändisarnas intresse är lovvärt, även om man liksom har misstanken att de är mer intresserade av att visa upp sig själva än föra vidare ädla olympiska ideal.

En annan högrisketapp är den 9 februari. Då ska Italiens avsatte arvprins, Emanuele Filiberto, komma rantande med facklan i högsta hugg.

Organisations-masochism på högsta nivå. Det är som att be italienska rojalister och motståndare till kungahuset om att drabba samman lagom till att världens ögon riktas mot Turin och invigningen den 10 februari.