Färjestad bröt förlustsviten

”Vi ger bort matchen”

SPORTBLADET

Fyra raka förluster fick räcka. Mot Södertälje tog Färjestad en lika efterlängtad som viktig seger – men den satt hårt inne. Det som i första perioden såg ut att bli en utklassningsseger blev en riktig rysare.

– Vi ger bort matchen i den första perioden, sade Stefan Nyman, assisterande coach i Södertälje efter att Färjestad vunnit med 2–1.

Färjestads normalt så säkra maskineri har allt som oftast hackat under säsongen. Det märktes inte mot Södertälje – i alla fall inte i första perioden då allt stämde för värmlänningarna. Färjestad bjöd på en hockey som publiken i Karlstad inte sett sedan fjolårssäsongen. 2-0-ledningen borde ha varit betydligt större.

– Vi följde inte alls vår gameplan. Vi skulle komma till Karlstad och vara aggressiva men så blev det inte alls, sade SSK-coachen Stefan Nyman.

I mellanakten sjönk spelkvaliteten en hel del vilket Södertälje tacksamt tog vara på. När FBK fortsatte att missa solklara målchanser passade SSK på att reducera när Färjestad hade två spelare på utvisningsbänken. Miroslav Zalesak satte viktiga 2–1 vilket gav gästerna välbehövligt självförtroende inför slutperioden.

– Sett till målchanserna kunde vi ha gjort 3–1 och 4–1 i andra perioden och definitivt avgjort, tyckte Färjestads nya coach Per-Erik Johnsson.

I stället blev sista perioden en riktig nagelbitare för hemmafansen. Båda lagen bytte frikostigt målchanser med varandra och spelade böljade fram och tillbaka.

När Färjestad envisades med att missa klara lägen lyckades Södertälje mobilisera en sista offensiv i matchens slutskede. Daniel Henriksson i Färjestadsmålet blev den som räddade segern åt hemmalaget.

– Hade vi spelat som vi gjorde de sista 40 minuterna av matchen redan i den första perioden tror jag vi kunde ha vunnit det här, sade SSK-coachen Stefan Nyman.

Kollegan i FBK, ”Perra” Johnsson, var stundtals nöjd med spelet men självklart inte med effektiviteten.

– Kanske gick det lite för enkelt för oss under matchens första halva. Sen började vi jaga puckar vi inte hade en chans att nå. Vi skulle stängt matchen redan i första perioden.

Johnsson var mest nöjd med Jesper Mattsson och nämnde Daniel Henriksson även om FBK-coachen påpekade att det är fler spelare som ”börjar titta fram”. Stefan Nyman berömde SSK-målvakten Magnus Lindquist.

sportbladet - TT