Mycket trav – och slentrian

SPORTBLADET

En av veckans absolut största sporthändelser är Prix d’Amerique . I travets lunchsändningar i TV4 har man föredömligt haft inslag inför loppet varje dag den här veckan och på söndag sänds det direkt i TV4 plus. Redaktionen har folk på plats i Paris, förberedelserna följs närgånget.

Kanske är det svårt att klaga på att det är för lite trav i tv – sporten hör till de mest exponerade och TV4 har oftast flera sändningar varje veckodag – men sällan når det utanför de specifika travprogrammen.

De stora tv-redaktionerna brukar mest slentrianmässigt bevaka stora händelser som Elitloppet, Prix d’Amerique och att Stig H Johansson slutar som kusk.

Ken Olofsson försökte i veckan i

SVT:s sportsändningar att gräva i travfolkets hårda ekonomiska förutsättningar. Ämnet är intressant och det journalistiska initiativet bra – märkligt bara att de kritiserade makthavarna inte fick uttala sig.

Nästan alla travsändningar visar loppen två timmar i efterhand. I dagens media-värld har många intresserade redan sett loppen då på det ena eller det andra sättet. Ska man locka dem och andra utan att sända live kanske man skulle bjuda på lite mer underhållning.

Samtidigt är jag frustrerad över att jag inte som under min uppväxt får fotboll och trav varvat under lördagseftermiddagarna.

Vinnare V75 börjar klockan 17.25 i TV4, då återstår 20 minuter av den engelska fotbollen i Canal+ eller Viasat.

Bästa travsändningarna är på lunchen på fredagar och från V65 på söndagar. Då bjuds ofta på längre reportage, gäster och diskussion.

Tonvikten i tv-produktionen ligger annars ofta mer på redovisning av travloppen än på tips inför. Jag skulle inte ha något emot ett fylligt magasin på fredagskvällarna med inslag, samtal och tips inför V75.

Som Erik Adielssons nuvarande pigga tips på fredagar. Och att få se Micke Nybrink köra lopp i badkaret skulle kännas tv-mässigt.

Mattias Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM