Pärson nobbade störtloppet i Cortina

”Inte värt risken”

SPORTBLADET

13 dagar kvar till OS – då väljer Anja Pärson att inte ta några risker.

Svenskan stod över lördagens olycksdrabbade störtlopp i Cortina – backen var för farlig.

– Det är inte värt det, säger Anja till SVT.

AVSTOD STÖRTLOPP Anja Pärson valde att inte åka lördagens störtlopp i Cortina.

Det intensiva snöandet i norra Italien gjorde att arrangörerna tvingades skjuta på tävlingen.

När starten hade skjutits upp tre timmar, och Anja fortfarande väntade på besked om det skulle bli någon tävling alls, beslöt hon i samråd med tränarna att helt enkelt avstå skräckbacken i Cortina.

– Om jag hade ställt upp i dag hade jag bara kört på säkerhet, och det är inte så jag vill åka skidor, säger Anja som inte tänker riskera någonting så här nära OS i Turin.

"Förnuftigt beslut"

– Hade jag kört för totalsegern i världscupen hade jag stått på startlinjen i dag, så det är klart att det har med OS att göra.

SVT-experten Stig Strand tycker att Anja gjorde rätt som nobbade störtloppet.

– Ett förnuftigt beslut. Jag har varit uppe i backen och underlaget är ganska löst. Det finns en risk att man skadar sig, säger Strand.

Anja vek hela lördagen åt vila i stället.

– Schemat är späckat och det var lika bra att ta ett beslut så fort som möjligt. Det tar så mycket energi när det skjuts upp hela tiden att ladda och ladda om, sade tränaren Mikael Junglind.

Götschl vann – igen

Renate Götschl var precis som valigt blixtsnabb i favoritbacken i Cortina och vann lördagens störtlopp, fem hundradelar före Julia Mancuso, USA. Det var Götschls nionde världscupseger i Cortina.

Michaela Dorfmeister blev fyra och säkrade därmed segern i störtloppscupen. Trots det kokade Dorfmeister av ilska efter målgång.

– Det var ett störtlopp för dagisbarn. Det var inget riktigt störtlopp, dundrade hon sedan arrangörerna valt att flytta ner starten rejält.

Svenskorna Nike Bent, Jeanette Hargin och Jessica Lindell Vikarby var långt efter.

På söndagen väntar storslalom – med Anja Pärson på startlinjen.

Pierre Bokvist