Bandy-VM känns som lågprislego...

SPORTBLADET

Hallå där, händer upp, ni som såg Sveriges match mot Kazaktstan i bandy-VM. Vi var nog inte så många och det är förståeligt. Inte för att matchen visades i 24, utan då mer för att bandy-VM alltmer känns som lågprislego.

Det lyckas sällan för geografiskt begränsade sporter att med konstbefruktning få en större familj.

Sverige–Kazakstan är inte bandy, det är öppen träning och att 24 sänder känns produktionsplikt.

Att de flesta matcherna i bandy-VM visas i 24 är ett uttryck för det mångåriga underläge sporten har i SVT. Sporten slängs mellan ettan och tvåan, sammandrag runt midnatt och för att kunna bokföra många sändningstimmar repriseras ”Sportspegeln” dagen efter.

24 sades bli lösningen och visst är det mycket helgsport, men inte i den omfattning som en gång lovades.

SVT och Turin-OS ger en förhandskänsla av att kanalen inte helt litar på sporten. Utan känner sig tvingad att jaga tittarsiffror genom att förpacka den som lokalrevy.

Afrikanska mästerskapen kommer inte loss. Men jag gör avbön från förra söndagskrönikan och skriver att Mikael Bergvall gör att den saknade Chris Härenstam saknas mindre.

Visserligen vilar Premier League den här helgen, det spelas FA-cup. Men Canal+ Sport, vad är skälet till att ni visar färre matcher? Tidigare fick vi lördagar alla matcher, om än en del i efterhand.

Lite mer Canal+ Sport-gnöl. NHL-sändningar kan ge en känsla av utanförskap. Att förklara vad den inlagda grafiken betyder vore ett enkelt pedagogiskt grepp. Och de där paussändningarna från någon USA-kanal, var, vem, varför?

Spanien och Danmark i fotbollens EM-kval, vilken höjdare för Viasat. Kanalen har redan Sveriges bortamatcher, Danmarks hemmamatcher, får man avtal om Sveriges hemmamatcher är klippet större än om man får det allsvenska kontraktet.

På tal om tv-avtalet. Det norska avtal, som är ledstjärna för det svenska förbundet, har skördat sitt första offer. TV2 Norge startar inte den sportkanal som skulle byggas kring Tippeligan. Avtalet blev för dyrt, det finns inga pengar kvar till en ny kanal.

TV-krönika

Frank Östergren