– Alfredsson är fantastisk

OS-motståndarna fruktar den svenske poängkungen

Foto: MAGNUS WENNMAN
mot poängrekord Ottawas Daniel Alfredsson är hetare än någonsin. Fortsätter han samla poäng i samma takt har han chans att hota Kenta Nilssons tjugo år gamla poängrekord (49+82). Lagkamraterna - som snart blir OS-motståndare - har all anledning att vara oroliga.
SPORTBLADET

OTTAWA

Daniel Alfredsson är NHL:s hetaste - och mest hyllade svensk.

Lagkompisarna höjer honom till skyarna och han är på väg mot svenskt målrekord i NHL.

- Han är utan tvekan en av världens bästa spelare just nu. Vi har spelat ihop i många år, men jag har aldrig sett honom bättre, säger lagkamraten Wade Redden, OS-back i Kanada.

Daniel Alfredsson har gjort 32 mål och 38 assist inför nattens match mot Boston.

Totalt 70 poäng.

Avslutar han de 34 matcher som är kvar med samma snitt stannar han på 124 poäng, bara sju poäng från Kenta Nilssons mer än tjugo år gamla poängrekord (49+82). Så chansen finns om Affe höjer snittet.

"Tuffare och tuffare"

- Men det rekordet tror jag är kört. I slutet av säsongen brukar det bli tuffare och tuffare och inte lika många poäng, säger han.

När det gäller målrekordet ligger däremot Alfredsson långt före i prognosen. Han har gjort 0,73 mål per match i snitt och hamnar på 57 mål om han fortsätter i samma takt.

- Men det ska mycket till om jag ska slå det. Du måste ha flyt som jag haft på slutet nu, då jag gjort fem mål på de tre senaste matcherna. Du måste komma in i de där stimmen, där du gör två, tre mål per match. Men visst vore det kul om det gick, säger Alfredsson.

Då får han inte missa fler matcher den här säsongen.

Han fick vila i fyra sedan jättebacken Zdeno Chara träffat honom med ett av hockeyvärldens hårdaste slagskott.

- Revbenet gick helt av, säger han och lägger ena pekfingret över det andra för att visa hur revbenet såg ut på röntgenplåtarna.

Kunde inte andas

- Jag kunde knappt andas och efteråt kunde man se konturerna av pucken över revbenen. Det var nästan så man kunde läsa "Made in Czech Republic", säger Alfredsson som fortfarande är lite öm.

- Men sedan dess slipper jag vara framför mål i power play. Det är Chara som får stå där nu och jag som skjuter från blå.

Alfredsson är het i hela Ottawa. När vi lämnar träningen står tjugo fans och väntar utanför, för att få autografer. Trots att det är söndag och isande kalla vindar utomhus.

När vi äter lunch kommer både personal och gäster fram och ber artigt om autografen.

Enormt intresse

Hockeyintresset i Ottawa har växt enormt på senare tid, efter att ha varit tämligen svalt de första åren.

- Men det har gått bra de senaste åren. Det bidrar naturligtvis, säger Affe.

I de flesta rankingar är Ottawa i topp och största favoriten till att vinna Stanley Cup.

- Ja, det känns som vi har chansen. Det här året eller nästa. Vi har fortfarande ett ungt lag, men det känns som vi har det mesta för att gå hela vägen.

- Inte minst Dominik Hasek i mål.

Och inte minst Daniel Alfredsson.

Men det säger han inte själv.

Mats Wennerholm