Här är hoten mot Anja

OS-uppladdningen - blixtresa till Vemdalen: "Det är en trygghet"

SPORTBLADET

CORTINA

I dag åker Anja Pärson på blixtvisit till svenska Vemdalen.

Allt för att finna trygghet inför OS i Turin.

Hon vågar inte avstå från ett vinnande koncept - trots att resan blir i jobbigaste laget.

– Jag har laddat i Sverige inför tidigare mästerskap också och det har gått bra. Dumt att chansa, säger Anja Pärson till Sportbladet.

Foto: PETER KJELLERÅS
"DET BLIR STRESSIGT" Direkt efter tävlingarna i italienska Cortina för att åka hem till Sverige på en blixtvisit. På torsdag väntar tävlingar i tyska Ofterschwang.

En timme efter att Anja Pärson gått i mål i Cortinas storslalomtävling (som sexa) satte hon sig bakom ratten i landslagets gråa Audi för att köra bil till München.

Därifrån tog hon sedan 20.20-flyget till Arlanda.

- Jag sover över i Stockholm och åker direkt till Vemdalen på morgonen, säger Anja Pärson.

Det blir en snabbvisit.

Redan på torsdag förmiddag åker hon till tyska Ofterschwang för tre tävlingar i helgen.

En onödig resa - kan tyckas.

Speciellt som många av hennes konkurrenter redan i går kväll valde att åka till Ofterschwang för att i lugn och ro kunna slipa OS-formen.

- Visst blir det lite stressigt, men jag anser att det är värt besväret. Att komma till Vemdalen ska bli riktigt avkopplande. Dessutom är hela familjen på plats och deras närvaro är viktig, säger Anja Pärson.

Tänkte om

Från börjar var det tänkt att hon skulle strunta i tävlingarna i Ofterschwang och i stället få en hel veckas förberedelser i Sverige, men Anja Pärson tänkte om när storslalomtävlingen från Maribor flyttades till den tyska skidorten.

- Inför de senaste mästerskapen har jag varit i Sverige och därför skulle det kännas konstigt om jag inte gjorde en likadan uppladdning nu, säger Anja.

Är du skrockfull?

- Nja, det vet jag inte om jag är. Men det är en trygghet att veta vad som väntar en och vad som fungerat tidigare gånger.

"Viktigast att må bra"

Anja Pärson har inte bestämt sig för något speciellt upplägg i Vemdalen, utan allt sker spontant efter humör.

- Det viktigaste är att jag mår bra och sedan om jag tränar eller gör någonting annat spelar mindre roll. Jag vill bara få lugn och ro, jag vill hitta harmonin i kroppen igen, säger Anja Pärson.

Är du inte lugn?

- Absolut, men samtidigt stressar man så mycket varje dag att man behöver några dagars avkoppling. Allt går bara i ett och i Vemdalen vet jag att jag trivs.

I gårdagens storslalomtävling hade Anja - med hennes egna mått mätt - två rätt dåliga åk och efteråt skrattade hon bara åt eländet.

- Jag vet inte vad det var som hände egentligen, men jag hade svårt att tända till. Vissa dagar blir det bara så och jag kan inte riktigt förklara varför, säger Anja.

Efter tävlingarna Ofterschwang åker Anja Pärson till franska Megeve för den sista uppladdningen mästerskapet.

Den 10 februari invigs OS i Turin.

HETASTE UTMANARNA - GRANSKNING GREN FÖR GREN

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM