Anja är lysande – även efteråt

SPORTBLADET

Efteråt-intervjun måste vara en av sport-tv:s svåraste genrer. Sportfrågan ”hur känns det” är så kommenterad och parodierad att en tv-reporter knappt kan ställa den utan en viss distans. Ett tonläge som talar om att ”ja, jag vet, det är DEN frågan jag ställer”.

Inte blir situationen lättare av medietrötta och -tränade stjärnor som helst inget vill säga, och inte heller gör det.

Ändå hänger vi kvar i soffan efter matchen, när tävlingen är slut, och väntar på den där intervjun. Vad vill vi veta egentligen, mer än att få ett andfått ansikte och en röst till personen vi bara sett på avstånd?

Hur det känns, kanske.

Fast vi vet att svaren mest kommer bestå av floskler.

Men Anja Pärson är en som oftast, som få andra, ger de där intervjuerna en mening, och det är inte för att hon pratar känslor.

Pärson – och hennes ständige, utmärkte utfrågare, SVT:s reporter André Pops, så klart – vet att berätta sånt som faktiskt ger ytterligare värde till det man just sett.

Hon verkar vara en naturbegåvning på att konkret berätta vad som hände under åket, hur hon tänkte, vad hon gjorde. Det låter elementärt. Men det är faktiskt ovanligt och härligt med en idrottare som Pärson som, i direktsändning och utan nån särskild tid till eftertanke, kan och vill sätta ord på sin prestation.

Framförallt härligt är det att hon inte är rädd för att säga vad hon tycker. Som igår när hon kritiserade prepareringen av snön i Cortina, och erkände att hon faktiskt inte var så motiverad att köra som hon borde varit för att det skulle gå riktigt bra.

Men lite lurig är hon allt. ”Show” utlovade hon inför andra åket, men sen var det alltså bristande motivation och snökänsla.

Psykning?

Eller vet hon vikten av tittarsiffror, Anja.

Malena Johansson