De värsta hoten mot Tre Kronor

Sportbladet granskar OS-motståndarna

SPORTBLADET

Om elva dagar drar OS i gång.

Sportbladet granskar i dag Tre Kronors värsta konkurrenter om den översta pallplatsen.

KANADA

Läget just nu:

Världsklass överallt. Överlägset bäst bredd och nu när Martin Brodeur kommit i gång i New Jerseys mål ser det oförskämt bra ut. Regerande mästarna är favorit till guldet.

Frågetecknet: Centrarna

Det är förvisso ett lyxproblem. Men sex kanadensiska centrar som lämnats ute ur truppen är just nu hetare än OS-uttagna Brad Richards, Joe Sakic och Vincent Lecavalier. Frågan är om någon av Eric Staal, Marc Savard, Sidney Crosby, Patrick Marleau, Shawn Horcoff eller Jason Spezza borde tagit plats i stället.

Citatet

"Det skulle vara en dröm som blev sann om jag fick vinna en Stanley Cup, ett VM och ett OS. Det skulle vara otroligt."

Vincent Lecavalier jagar sin trippel

Hetast

Dany Heatley

Han bytte Atlanta mot Ottawa för en nystart efter minnena av bilkraschen där hans vän Dan Snyder dog, och Heatley skadades. Bredvid Alfredsson gör han supersuccé i Ottawa.

TJECKIEN

Läget just nu:

Hetaste keepern och bästa poänggöraren i NHL. I försvaret leder Tomas Kaberle och Pavel Kubina ett stabilt ett högklassigt gäng. Förutom Jagr i anfallet imponerar namn som Martin Rucinsky, Martin Straka, Ales Hemsky, Milan Hejduk och Vaclav Prospal. Lägg till målvakten Tomas Vokoun som utmanar Hasek om platsen mellan stolparna. Ett superlag.

Frågetecknet: Marek Zidlicky

Tjeckiens näst bästa back har gjort mycket poäng i år. Men han är skadad. Ett frågetecken inför OS, även om han förväntas vara tillbaka.

Citatet

"Om vi skulle nå en semifinal i OS och tar medalj, så blir det här en framgångsrik säsong, oavsett våra tidigare resultat."

Förbundskapten Alois Hadamczik

Hetast

Jaromir Jagr

Jaromir Jagr är så bra som han någonsin varit. Toppar poängligan och dominerar i New York Rangers.

RYSSLAND

Läget just nu:

Nikolai Khabibulin vann Stanley Cup åt Tampa Bay men är skadad ochborta ur truppen. Men Ryssland har en makalös forwardsbesättning med Ovetjkin och Kovaltjuk i spetsen. Det är världsklass offensivt. Men målvaktssidan är ett stort frågetecken och backsidan ett mindre frågetecken.

Frågetecknet: Andrei Markov

Deras poängbäste back är axelskadad och väntas inte tillbaka förrän i februari. Ett ytterligare frågetecken på den något svaga backsidan.

Citatet

"Jag är rädd för att Ovetjkin är slutkörd när OS börjar."

Förbundskaptenen Vladimir Krikunov

Hetast

Superduon

Aleksander Ovetjkin och Ilya Kovaltjuk är etta och tvåa i NHL:s målliga och kan bli hur farliga som helst i ett OS.

SLOVAKIEN

Läget just nu:

Andrej Meszaros är bäst i hela NHL:s plus/minus-liga. Marian Hossa, Dimitra Zhara och de andra tunga namnen visar bra form. Inga större skador eller formsvackor som oroar. Det är just målvaktssidan som kan vara ett bekymmer.

Frågetecknet: Peter Budaj

Målvakten är bara backup i Colorado. Har gått hyfsat när han fått chansen, men har inte ens gjort 20 matcher. Oprövad internationellt. Karol Krizan imponerar visserligen i elitserien. Men på den här nivån kan han få det tufft.

Citatet

”Vi har ett bra lag och så länge vi spelar som ett lag kan det gå riktigt bra. Alla lag kan förlora en match, alla lag kan vinna en match.”

Marian Gaborik

Hetast

Ludomir Visnovsky

Är i topp i NHL:s poängliga för backar. En oerhört spelskicklig back som är ruggig i power play. Har gjort de flesta av sina poäng i spel med en man mer.

USA

Läget just nu:

Tkachuk är ett orosmoln. Men USA har även problem med målvakterna. Ingen av de uttagna har imponerat. John Graham är 27:e bäste målvakt i NHL, sett till räddningsprocent. Han ses inte ens som förstemålvakt i USA:s lag.

Frågetecknet: Keith Tkachuk

Var "för fet för en puck" när han kom tillbaka efter strejken. Sedan har han haft problem med ljumsken, revben och nu högerhanden. En av USA:s stora ledarprofiler har bara spelat tio matcher i år.

Citatet

”De flesta rankar oss som sexa, sjua. Men det viktiga är hur snabbt man kommer ihop som lag och kan få alla att bidra.”

USA:s coach Peter Laviolette

Hetast

Brian Gionta

Är nia i NHL:s skytteliga och bäste målskytt i USA:s lag. Har varit en stor anledning till New Jerseys lyft. En av få unga heta forwards i laget.

FINLAND

Läget just nu:

Inte bara på målvaktssidan har de fått ändra. En utespelare (Tuomo Ruutu) har tackat nej och backarna Aki-Petteri Berg och Teppo Numminen är småskadade. Finland har tunt med dugliga ersättare.

Frågetecknet: Målvakterna

Mikka Kiprusoff tackade nej på grund av att han ville läka en skada, sedan blev Kari Lehtonen ljumskskadad. Nu är plötsligt orutinerade reserven Antero Niittymäki förstemålvakt.

Citatet

”Jag spelade 2002 och OS är verkligen en speciell turnering.”

Olli Jokinen

Hetast

Olli Jokinen

Överlägset poängbäst av alla i det finska laget. Kämpar i motvind i ett Florida som går dåligt. Men har växt mycket individuellt.

Läs också:

Sportbladet ([email protected])