Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet

”Förhoppningsvis början på något bra”

6–2 tystade kritiken mot landslaget

SEMIFINAL NÄSTA Henrik Lundqvist gratuleras av Henrik Zetterberg och Mats Sundin. SEMIFINAL NÄSTA Henrik Lundqvist gratuleras av Henrik Zetterberg och Mats Sundin. Foto: GETTY IMAGES
TURIN/STOCKHOLM

Tre Kronor var satt under hård press efter fiaskomatchen mot Slovakien.

6–2 mot Schweiz skickade Sverige till OS-semifinal – och tystade kritiken mot landslaget.

– Det var nervöst i dag, många förväntade sig en seger. Nu ser vi fram mot semin, säger Henrik Lundquist till sportbladet.se.

Dygnet som började med att svenske förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson antydde att Tre Kronor inte skulle matchas stenhårt i gruppavslutningen mot Slovakien kastade landslagsledningen in i en kritikerstorm som förvärrades efter 0–3-förlusten sent i tisdagskväll.

Svenska folkets dom var stenhård:

  66,1 procent av sportbladet.ses läsare gav Sverige underkänt i betyg.

  72,1 procent tyckte att landslaget la sig – och hela 29 procent antydde att de till och med skulle hålla på Schweiz i kvartsfinalen.

Lasse Anrell skrev hem från Turin till ett folk i känslosvall.

”Ett skrattretande usel skådespel.

Det finns inte något annat sätt att beskriva gårdagens Tre Kronor och deras match mot Slovakien.

Gud bevare spelarna för svenska folkets vrede om de förlorar mot Schweiz i dag."

 

Världsstjärnorna – på jakt efter upprättelse

I kväll klev Tre Kronor ut till knockout-matchen mot Schweiz med ett gäng världsstjärnor på jakt efter upprättelse. Efter 40 minuters effektiv speltid hade Sverige 5–1, mötet kändes avgjort – och världsstjärnorna hade levererat.

Henrik Sedin (1–0), Fredrik Modin (2–1), Henrik Zetterberg (3–1) och Mats Sundin (4–1 och 5–1) var målskyttarna bakom scenförändringen.

– Det är OS-kvartsfinal, då är alla lite extra taggade, sa Fredrik Modin – som äntligen fick målskyttet att lossna i turneringen.

SVT-experten Johan Tornberg förundrades över ”nya” Tre Kronor.

– Det är en enorm skillnad i energi och allting som produceras därute. Det är fascinerade hur man bara kan slå om så där, analyserade Tornberg.

En 2–5-reducering tidigt i den sista perioden sköt hopp åt Schweiz, men New York Rangers-keepern Henrik Lundquist storspelade och när Daniel Alfredsson skickade in 6–2 stängdes kvartsfinalen definitivt.

- Matchen i går var inte speciellt bra, men förhoppningsvis är det här början på något riktigt bra. När vi har hög intensitet så stämmer det andra också. Schweiz var bra i första perioden och vi fick ingenting gratis, sa Mats Sundin.

Henrik Lundquist hyllades efter en ny stormatch.

– Det känns bra; när vi samlades i morse var vårt mål klart, vi skulle vinna den här matchen. Vi hade tålamod och utnyttjade våra chanser, säger ”Henke” till sportbladet.se

Nu väntar Slovakien eller Tjeckien i semifinal på fredag.

– Det är två snarlika lag med vassa skyttar som ställer om från försvar till anfall väldigt fort. Då är det ännu viktigare att vi är noggranna med pucken.

 

Rickard Westman
Rickard Westman

Anders Burström
Anders Burström 

      Svenska backen Mattias Öhlund föll olyckligt med huvudet före in i sargen i en situation tidigt i den andra perioden, och fördes till sjukhus för röntgen. De första läkarrapporterna konstaterar att ingenting är brutet, men undersökningen tyder på en axel- och revbensskada, och det är osäkert om Öhlund kan spela i fredagens semifinal.

– Jag är optimist, så jag hoppas att han står på benen imorgon och spelar på fredag, säger Bengt-Åke Gustafsson till TT.

Influgne Detroit-backen Niklas Kronwall finn på plats.

– Kronwall tränade för fullt i morse, så om Öhlund inte kan vara med så är han redo.

 

Fakta:

Sportbladet-TT ([email protected])

Schweiz–Sverige 2–6 (1–2, 0–3, 1–1)

Första perioden: 0–1 (3.05) Henrik Sedin (Daniel Sedin, Nicklas Lidström), 1–1 (8.37) Mark Streit (Patric Della Rossa, Martin Plüss), 1–2 (13.49) Fredrik Modin (Peter Forsberg, Daniel Alfredsson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–3 (2.17) Henrik Zetterberg (Tomas Holmström, Kenny Jönsson), 1–4 (9.07) Mats Sundin (Nicklas Lidström, Daniel Alfredsson) spel fem mot fyra, 1–5 (12.52) Mats Sundin (Peter Forsberg, Daniel Tjärnqvist).

Tredje perioden: 2–5 (0.49) Romano Lemm (Ivo Rüthemann), 2–6 (8.36) Samuel Påhlsson (Daniel Alfredsson, Per-Johan Axelsson).

Skott: 29–27 (8–12, 7–13, 14–2).

Utv, Schweiz: 4x2. Sverige: 1x2.

Domare: Dan Marouelli, Kanada.

Publik: 2970.

SENASTE NYTT

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet