Österrikare misstänks för bloddopning i OS

Längdåkning- och skidskyttetrupperna misstänks

SPORTBLADET

Stockholm (TT)

Den österrikiska dopningshärvan har inte tappat farten.

Polisen ska ha hittat spår av såväl epo som förbjudna hormonpreparat under tillslagen mot den österrikiska längdåknings- och skidskyttetruppen under OS.

Åklagarmyndigheten i Turin utreder därför inte bara misstankar om blodtransfusioner utan även bloddopning, erfar den österrikiska nyhetsbyrån APA från rättsliga källor i Turin.

Arne Ljungqvist, dopningsansvarig för den internationella kommittén (IOK) under OS, vill inte kommentera uppgifterna, med hänvisning till att IOK ännu inte fått ta del av de italienska myndigheternas utredning.

– Vi väntar besked om vad de har hittat. Har de hittat dopningsmedel i direkt anslutning till killarnas eller ledarnas förläggning då uppstår en fråga för idrotten att hantera, säger Arne Ljungqvist till TT.

– IOK har tillsatt en disciplinkommitté som väntar på italienarnas officiella information.

Blodtester

Tio åkare fick lämna urinprov i samband med polisräden under OS, samtliga friades. Däremot kvarstår kompletterande blodtester med dem. Några hann IOK själva göra innan OS slutade, resten ska det internationella skidförbundet ta hand om.

Men inte heller om de proverna visar sig vara negativa kan österrikarna andas ut. Om de italienska myndigheterna hittat otillåten utrustning kan de åka dit ändå.

– Ett positivt dopningsprov är bara en av många grunder att för att vidta åtgärder ur idrottslig synvinkel. Innehav är lika allvarligt som ett positivt prov om man kan hänföra det till någon eller några personer, säger Ljungqvist.

Dopningsmisstankarna mot Österrike har funnits i flera år. Efter OS i Salt Lake City för fyra år sedan hittades dopningsutrustning i det österrikiska lägret, vilket bland annat fick till följd att huvudtränaren för skidlandslaget, Walter Mayer, stängdes av från alla olympiska sammanhang till och med 2010.

Samordnat tillslag

När IOK ryktesvägen fick veta att Mayer trots det dykt upp i Turin började kommittén att planera ett tillslag mot österrikarna.

– Det är klart att vi blev upprörda. Det är ju ett rent brott mot själva andan i det beslut som har fattats. Mayer har inget med olympiska spel att göra, säger Ljungqvist.

De italienska myndigheterna informerades och en samordnad razzia genomfördes på kvällen den 18 februari. I samband med tillslaget ska diverse dopningsutrustning ha hittats. Uppgifter från poliskällor och åklagare har bland annat talat om kanyler och utrustning för att genomföra blodtransfusioner – och nu alltså också om epo och förbjudna hormoner.

TT