Christian Vieri gör sig bäst på bänken

Sportveckan i Italien – med Kristina Kappelin

SPORTBLADET

Italien slog Tyskland med 4-1!

Vilken uppvisning av "gli azzurri".

Och vilken tur att Christian Vieri inte kom i närheten av bollen.

Foto: AP
Vieris svullna ankel höll honom lyckligtvis utanför planen.

Gårdagens vänskapsmatch mellan Italien och Tyskland blev en uppvisning i överlägsenhet för de himmelsblå.

Om det fortsätter så här har italienarna all anledning att se fram emot VM. Ska det äntligen lossna för landslaget?

Märk väl att gårdagens uppsättning huvudsakligen bestod av nya förmågor och några få "gamla" stöttepelare i god form som Del Piero, Cannavaro, Nesta och Buffon.

Lyckligtvis såg ödet till att Big Old Bobo Vieri inte spelade. I måndags linkade han av träningsplanen i Coverciano med en svullen ankel. Bobo fick sitta och tjura i stället för att spela. Det är det han är bäst på.

Inget behov av Vieri

Därmed fick "fallet Vieri" förhoppningsvis ett naturligt slut. Det finns inget som helst behov av Bobo på planen om De Rossi, Toni och Gilardini fortsätter att spela som de gjorde i går.

Under de senaste dagarna har sportpressen knappast talat om annat än landslagstränaren Marcello Lippis beslut att kalla hem Vieri till landslaget.

Lippi är säker på att Bobo har något att tillföra "gli azzurri", men han verkar ganska ensam om den uppfattningen. I Italien betraktas Bobo som en föredetting. Hans gästspel i Milan var miserabelt och det intrycket förändras inte av hans fem mål med Monaco.

Därför var det lite märkligt att Sportbibeln La Gazzetta dello Sport gjorde en helsidesintervju med Bobo i förra veckan, där den italienska fotbollsvärldens mest ökända surkart plötsligt framstår som en riktigt trevlig och ödmjuk person.

Det börjar med att Vieri ber om ursäkt för sitt bevingade "jag är mer man än alla ni tillsammans", som han utslungade i en presskonferens efter en dålig prestation i EM i Portugal 2004.

Vieri medger att han har vunnit väldigt lite, trots alla sina mål, och han dementerar de ihärdiga rykten om att han är kokainist. Och ni ska inte tro att Bobo har bytt klubb sju gånger för att han var ute efter pengar. Nej, nej, nej, han ville bara ha lite miljöombyte.

Sugen på landslaget

Men framförallt flirtar Bobo vilt med Lippi. Man behöver inte läsa mellan raderna för att inse att hela intervjun är en enda lång bön: Låt mig få spela i VM i Tyskland.

Det är snudd på rörande. Bobo är inte mätt. Inget går upp mot adrenalin-kicken att spela för kung och fosterland i Dolce & Gabbanas nydesignade landslagssvid.

Operationen "Bädda för Bobos comeback" började i torsdags i förra veckan. Då åkte Lippi till Monaco för att se Vieri spela och prata med honom.

I lördags kom jätteintervjun i La Gazzetta dello Sport och dagen efter kom nyheten att Lippi hade kallat Vieri. Lippi försvarade sitt val så övertygande, att det verkar så gott som säkert att Vieri får följa med till Tyskland i juni.

Alla är häpna, enligt uppgift till och med fotbollsförbundet. Inför EM 2004, kritiserades den dåvarande förbundskaptenen Giovanni Trapattoni hårt för att ha bjudit Alex Del Piero och Christian Vieri på fotbollsfesten. Starka klubbar och penningstinna sponsorer låg delvis bakom beslutet.

Det slutade som vi alla vet med fiasko för Italien. Sedan dess har Del Piero visat att han är i toppform på nytt. Vieri däremot, vandrar på solnedgångens boulevard, men tror likväl fortfarande att han är mer man än alla andra.

Mer man än Christian Lucarelli som har gjort 14 mål hittills i säsongen med Livorno. Eller Pippo Inzaghi som är giftigare än någonsin efter sin skada.

Ingen begriper varför Marcello Lippi går över ån efter vatten. Det finns gott om fysiskt starkare och mentalt fräschare spelare i Italien än Christian Vieri.

Gårdagens match borde bevisa för Lippi att Vieri är bättre utanför än inne på planen. Det nya landslaget utstrålar glädje och optimism och vilja att vinna.

Vieri har aldrig fört med sig de egenskaperna, varken till sin klubb eller till "gli azzurri".

ARTIKELN HANDLAR OM