- Vi har inte brutit mot reglerna

Svenska Ishockeyförbundets ordförande anser att reglerna slutar gälla när lagen kommit hem

SPORTBLADET

Det var för att göra spelarna till lags som Svenska Ishockeyförbundet ordnade sin egen fest på Medborgarplatsen.

Innan laget for in till centrala Stockholm firade de på Arlanda i ett samarrangemang mellan SOK och Svenska Ishockeyförbundet.

Under vilka sponsorskyltar de därefter firade har inte IOK med att göra, enligt Ishockeyförbundets ordförande.

Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund tillbakavisar betämt påståendena om att Tre Kronor begått regelbrott.

Han menar att förbundet lämnat IOK:s regelverk i och med att de lämnat OS-byn.

Hur kommenterar du uppgifterna om att festen på Medborgarplatsen var ett regelbrott som kan kosta Tre Kronor medaljerna?

- Det kommenterar jag inte. Vi ska träffa SOK och diskutera det här.

Var det inte helt enkelt en lyckad reklamkupp av Svenska Ishockeyförbundet?

- Nej, det var inte gjort som en reklamkupp. Det fanns uttryckliga önskemål hos spelarna att få fira i Stockholm fast de skulle spela match i NHL strax efter. När de var beredda att åka över Stockholm blev vi glada.

Det gick inte att tidigarelägga starten för det plan som SOK chartrat för att få hem spelarna men Ishockeyförbundet lyckades hitta en annan flight.

- Att vi ordnade en fest för våra spelare och att vi inte flög med dem har ingenting med respekten för de andra lagen att göra. Det har med respekten för killarna som avsatte sin tid att göra.

Varför ordnade ni inte en fest tillsammans med SOK?

- Vi var i SOK:s monter på Arlanda där vi hade ett mottagningsarrangemang tillsammans med dom. Riksidrottsförbundet dök upp men SOK var inte ens där.

Christer Englund tror inte att en gemensam fest för alla tillgängliga olympier på Medborgarplatsen hade fungerat.

Han menar att de andra medaljörerna som kom hem samtidigt, curlinglaget och skidskytten Anna Carin Olofsson, hade kommit bort i uppmärksamheten för Tre Kronors spelare.

Vilken tolkning av IOK:s regler hävdar ni?

- Vi har olika tolkningar av reglerna. Jag hävdar att vi tillhör IOK från det vi åker till vi kommer hem. Vi spelade landskamper veckan före OS i våra egna tröjor, trots att OS-byn hade öppnat. Då var frågan inte ens uppe på dagordningen att detta skulle varit ett regelbrott.

Simone Söderhjelm