Miljonkrav från SOK efter festen

Förbundets regelbrott kan ge dyr baksmälla: Det är en principfråga

SPORTBLADET

Hockeyförbundets festnota - en miljon kronor.

Så mycket kräver SOK för en förlikning efter sponsorbråket.

- En miljon tycker jag är rimligt, säger Björn Rosengren, advokat och vice ordförande i SOK.

Foto: URBAN ANDERSSON
Dyrt firande När Peter Forsberg och de andra hockeyspelarna firade OS-guldet på Medborgarplatsen syntes flera av ishockeyförbundets egna sponsorer. Nu kräver SOK en miljon i ersättning.

Bråket, som handlar om att hockeyförbundet valde att synas med sina privata sponsorer - och inte SOK:s - under festligheterna på Medborgarplatsen i måndags. SOK hävdar att hockeyförbundet bröt mot det reklamförbud som råder under OS genom att låta sina huvudsponsorer Svenska Spel och DnB NOR göra reklam i samband med evenemanget.

En principfråga

I nästa vecka ska parterna träffas för att diskutera frågan och eventuellt göra upp om en förlikning. Sportbladet kan avslöja att summan SOK kommer att kräva av hockeyförbundet är en miljon kronor.

- Det är egentligen en principfråga snarare än ekonomisk. Hockeyförbundet måste ersätta den olympiska rörelsen eftersom de solklart brutit mot reglerna. Vi måste till exempel visa för vår sponsor ATG, som har ensamrätt som spelbolag och som ger oss ungefär åtta miljoner om året, att det inte var okej för hockeyförbundet att låta Svenska Spel göra reklam på Medborgarplatsen. Vi räknar med att komma överens om en summa i nästa vecka, en miljon tycker jag är rimligt, säger Björn Rosengren.

"Pratar för mycket"

Hockeyförbundets ordförande Christer Englund säger att det inte alls är säkert att hans förbund kommer att betala några pengar.

- Björn Rosengren pratar för mycket. Vi har bestämt att pratas vid, det gör man när man inte är överens, men mer än så är det inte.

Tycker du att summan en miljon är rimlig?

- Det där har jag inga kommentarer till. Först måste vi reda ut sakfrågan, sen kan vi diskutera vad det blir för konsekvenser. Jag har fortfarande uppfattningen att vi är oskyldiga, och att OS var slut när vi firade landslagen på Medborgarplatsen. Jag har fortfarande inte sett något dokument där det finns datum som reglerar när OS börjar och slutar.

Däremot kan man nu sluta oroa sig för att den finska olympiska kommittén ska anmäla Sverige till IOK. Tre kronors guldmedalj är alltså inte i fara.

- Vi kommer absolut inte att göra en anmälan. Det finns inte en chans, säger ordföranden Jouko Purontakainen till tidningen Ilta-Sanomat.

Läs också:

Tidigare artiklar:

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM