”Hjälp oss köpa hem Borgs bucklor”

Riksidrottsmuseet vädjar: ”Vi vill ha dem hos oss”

SPORTBLADET

Björn Borgs Wimbledonpokaler riskerar att hamna hos utländska samlare.

Svenska Riksidrottsmuseet vädjar efter hjälp att säkra de sporthistoriska föremålen till Sverige.

– Företag och privatpersoner är de enda som kan hjälpa oss, säger Karl Örsan som är chef för Riksidrottsmuseet.

SÄLJS I SOMMAR Björn Borgs Wimbledon-bucklor och racketar.

När Björn Borg auktionerar ut sina Wimbledonpokaler och racketar på via brittiska auktionsfirman Bonhams riskerar en svensk bit sporthistoria hamna hos utländska ägare.

Flera av Aftonbladets läsare rasar nu mot risken att Björn Borgs segertroféer ska förloras.

"Största som hänt"

”Björn Borgs 5 raka Wimbledon-segrar är bland det största som hänt i idrottsvärlden i huvud taget inte bara i tennis och för Sverige.

Köp pokalerna och ställ ut?”, skriver signaturen fool på Aftonbladets Tyck till.

Karl Örsan som är chef för Svenska Riksidrottsmuseet som återöppnar om ett år instämmer.

– Det skulle bli konstigt om någon köper bucklorna och de till exempel hamnar i Köpenhamn. Då skulle man ju undra varför de står där i stället för i Sverige, säger han.

Har inga pengar

Riksidrottsmuseet hoppas nu på att privata aktörer och företag ska hjälpa till att få hem Björn Borgs pokaler.

– Björn Borg är den största idrottsprofil som Sverige haft. Det skulle betyda otroligt mycket för svensk idrott när man tänker på hans prestationer. Vi vill skulle väldigt gärna vilja ha dem, säger Karl Örsan men tillägger:

– Riksidrottsmuseet har dock inga möjligheter i världen att köpa in dem – vi har inga pengar. Generellt är vi försiktiga att köpa in såna här dyra grejer men i det här fallet är jag beredd att verka för att kunna samarbeta med någon mecenat – en privat köpare eller företag som vill köpa sakerna.

Museet, som var öppet mellan 1992-1997 stängdes i samband med en flytt. Men för tre år sedan, då Idrottsförbundet fyllde hundra år, bestämde regeringen att museet skulle återöppnas.

Historisk samlingsplats

På Riksidrottsmuseet finns redan flera sporthistoriska föremål så som Mora-Nisses mössa, Tumbas skridskor och Stenmarks nummerlappar.

– Det ska vara en kulturhistorisk samlingsplats som svenskar ska vara stolta över. Man ska kunna komma dit och se svensk idrottsutveckling. Björn Borgs Wimbledonbucklor skulle givetvis inta en central plats i en sådan samling, säger Karl Örsan.

Håkan Isaksson