Misstankar om mygel stämde inte

Paluselli misstänktes ha haft knuffhjälp på vägen men friades efter utredning

Foto: SVT
Vasaloppsvinnaren Christina Paluselli, Italien, misstänktes ha fuskat men friades av tävlingsledningen. Här är hon med landsmannen Marco Selle skuggande vid Oxberg.
SPORTBLADET

Redan vid Mångsbodarna hade Christina Paluselli ryckt åt sig en ledning i damklassen i årets Vasalopp.

Någon timme efteråt lämnade Åsarna IK:s lagledning in en protest mot italienskan.

Enligt protesten skulle en manlig åkare skjutit henne framför sig med staven, men protesten ogillades och Paluselli vann.

Storfavoriten Åsarna IK:s Sofia Lind blev snabbt ifrånåkt av italienskan i loppet. Redan vid Mångsbodarna hade Paluselli ryckt åt sig en ledning och Lind jagade på andra plats.

Vid 10-tiden lämnade Åsarna IK in en protest mot Paluselli.

Enligt protesten skulle italienskan haft en manlig medhjälpare i spåret som sköt på henne med staven i en platta i ryggen. Allt för att underlätta i de tunga partierna.

– Om hon har en platta på ryggen, som det sägs, då är det medvetet fusk, sade SVT:s expertkommentator Anders Blomqvist under loppet.

Vasaloppsgeneralen Rolf Hammar sade till SVT:

– Det har funnits en observation att någon puttat på henne med staven, och vi undersöker nu olika möjligheter att få det utrett, sade Hammar.

Paluselli gick i mål som första dam på tiden 04:59:24. Sofia Lind gick i mål som tvåa på tiden 05:03:21.

Efter målgång utredde Vasaloppsstaben grunderna för protesten, och vid 15-tiden kom besked att man inte kunnat visa att Christina Paluselli fuskat. Hon diskades alltså inte, utan vann damklassen välförtjänt och utan att ha tagit till regelvidriga metoder.

Enligt SVT kommer dock Åsarna IK inte att ge sig med tävlingsledningens beslut utan tänker föra ärendet vidare på internationell nivå.

Paluselli blev 2:a i Vasaloppet 2003 och kom 3:a i fjol. Framför sig har hon haft Sofia Lind som vunnit både -96, -97, 99, -04 och -05.

Robert Triches