Trav-tv lämnar ingen oberörd

SPORTBLADET

Frosseri handlar det om. Frosseri i Champions League. Frosseri i världsfotboll.

Det var inte bara finalen i turneringen förra året. Hela vägen från åttondelsfinalerna blev årets absoluta tv-underhållning.

Åttondelsfinalerna betyder 16 matcher med 16 av världens bästa klubblag. Tv-festen blir nästan lika intensiv som VM och EM i fotboll.

MTG-kanalernas sändningar från Europa­äventyret har oftast hållit hög klass genom åren – med Örebroduon bestående av stenhårde Claes Runheim och altmeister Thomas Nordahl i ledningscentralen, och med goa Glenn Hysén på fältet, jag har alltid gillat hans inlevelse.

I huvudmatcherna är kommentatorerna på plats. Det är annars ingen självklarhet nu för tiden, när alltmer kommenteras från en studio – som Eurosports höjdpunkt afrikanska mästerskapen, som i TV4 på söndagarna när Johan Edlund är programledare i direktsändningarna från V65 för att någon timme senare sitta som kommentator på någon direktsänd spansk ligamatch? ja, till och med i SVT inför OS så refererade Chris Härenstam och Niklas Wikegård träningslandskampen Tre Kronor–Slovakien i Timrå från en studio i Stockholm.

En av de stora poängerna med kommentatorer för min del är att de på plats ska kunna berätta mer och förmedla känslor från det som tv-rutan begränsar.

Annars har några av den senaste veckans mest känslostarka stunder ägt rum i TV4:s travsändningar. Tre inslag har berört på tre olika sätt.

Först och främst Mikael H Björklunds djurmisshandel som vevats många gånger i TV4 och kan ses på aftonbladet.se.

Sedan när Red Chili Pirat såg psykiskt knäckt ut vid genomklappningen på V65 i Halmstad, och Patrik Södervall mådde lika dåligt i intervjun efteråt.

Och till sist Micke Nybrinks intervjuer med travets små hjältar från V65 i Eskilstuna i går – det är en sport där de minsta amatörerna får chansen att tävla mot de största stjärnorna. Framför allt snacket med Jean Taikon med fru grep tag ur tv:n.