Nu börjar jakten på nya guld

SPORTBLADET

TURIN

OS är över - men Sveriges medaljjakt fortsätter.

I dag startar paralympics.

Med tre svenska medaljhopp.

Foto: BILDBYRÅN
Medaljhopp Backen och kälkhockeyprofilen Jan Edbom har en stor uppgift i matchen mot Japan i kväll.

I Salt Lake city 2002 tog Sverige nio medaljer, det finns inte en chans att det händer igen. Truppen består bara av två lag och längdskidåkerskan Stina Sellin.

- Då tog vi inget guld, kan vi göra det nu så är jag mer än nöjd, säger Sveriges sportchef Hans Säfström.

Curliglaget favorittippat

Det finns i alla fall tre bra chanser. Stina Sellin kan skrälla, curlinglaget är en av favoriterna och kälkhockeylaget hoppas på en repris från 1994.

Då vann Tre Kronor hockeyn i OS och Sverige tog guld i Paralympics.

- Efter framgångarna i OS tror jag att vi alla koncentrerar oss lite extra, det vore kanon om vi kunde upprepa succén från 1994, säger veteranen Jan Edbom.

- Nyckelmatchen är inledningen mot Japan och slår vi dem bör vi ta oss till semifinal. Dessutom har Sverige aldrig misslyckats med att ta medalj i ett VM eller OS i kälkhockey. Visst är det lite press, men ingeting vi inte kan hantera.

Statusen ska höjas

Inför årets paralympics har det skett en stor förändring för att höja statusen på spelen. Antalet klasser har minskats och i exempelvis längdskidåkningen har 30 medaljer försvunnit. Man skiljer inte längre på en åkare som har benprotes och en som saknar en arm, istället tävlar de stående i en klass, de sittande i en och de blinda i en tredje. För att kunna jämföra dem räknas tiden om med hjälp av koefficienter.

- Ett jätteviktigt steg för att göra idrotten mer professionell och konkurrensen är betydligt hårdare i dag jämfört med för fyra år sedan, säger Hans Säfström.

I dag startar spelen - och i morgon kan Stina Sellin ta den första medaljen.

Anna Andersson