Prinsessan som peppar

Stina: Skönt att få extra stöd

Foto: ARne forsell
Victoria har varit på en tredagarsturné för att visa sitt stöd till den svenska paralympictruppen. Stina Sellin var en av de som peppades till medalj.
SPORTBLADET

PRAGELATO

Leende möts två unga svenskor i ett italienskt vinterparadis.

Den ena drömmer om svenska framgångar – den andra har i dag chansen att ta Sveriges första medalj.

– Jag hoppas att den svenska truppen gör ett så bra spel att de själva är nöjda, alla efter sina förutsättningar, säger Kronprinsessan Victoria.

Under tre dagar har Kronprinsessan följt den svenska truppen i paralympics. Hon har träffat curlinglaget, följt kälkhockeylandslaget under en träning och i går tillbringade hon en timme med längdåkerskan Stina Sellin, som i dag har chans att ta medalj på 5 km.

– Det är oerhört spännande. Jag har sett fram emot detta, som är mitt första vinterparalympics, under en längre tid. Det är en fantastisk stämning, säger Kronprinsessan Victoria när Sportbladet träffar henne på längdstadion i Pragelato.

Då har hon tillbringat närmare 45 minuter i den svenska vallaboden och småpratar med Stina Sellin om förutsättningarna inför dagens lopp, invigningen och annat som rör spelen.

Stark upplevelse

– Jag har alltid haft ett intresse för handikappidrott. Det grundlades av mamma och pappa som är engagerade. Jag har träffat många idrottare och den värmen som de har, stämningen runt omkring och deras glädje smittar av sig. Upplevelsen i Aten, som var mitt första paralympics, var väldig stark, säger Kronprinsessan, som i går kväll lämnade Italien för att i dag fira sin namnsdag i Sverige.

– Tyvärr hinner jag inte se några tävlingar. Men jag är väldigt glad över att de aktiva låter mig vara med så här inför spelen. Det är roligt att prata med dem, få en egen bild av idrotten och lära sig lite om regler och förutsättningar.

Har Kronprinsessan testat någon gren?

– Rullstolsbandy och när jag väl fick i väg ett skott sköt jag en kille i huvudet...sedan har jag prövat sitski och det var väldigt svårt med balansen. Det skulle vara roligt att pröva kälkhockey, det var imponerande hur de rörde sig i kälkarna och hur pucken for mellan skenorna. Det måste vara svårt med balansen, säger hon och fortsätter med ett skratt:

– Jag fick en klubba av dem vilket var jättesnällt, men den lär väl punktera allt i packningen.

Stor ära

För debutanten Stina Sellin är dagens 5 km det stora målet. Inför spelen drabbades hon av halsfluss, men nu är hon frisk och efter en vecka i Sestriere har formen infunnit sig. Själv är hon nöjd med en sjundeplats, men de svenska ledarna vet att hon har kapacitet för betydligt mer än så.

– Jag är lite nervös och vill inte sätta för höga mål än, säger 17-åringen.

– Det är en stor ära för mig att få träffa Kronprinsessan. Det känns skönt att få lite extra stöd hemifrån och som om det är något stort på gång.

Det kan betyda medalj i dag...

Anna Andersson ([email protected])