Svensk OS-deltagare omkom under träningspass

Jonatan Johansson omkom i Lake Placid

Foto: AP
Jonatan Johansson i ett av sina sista träningsåk i Whiteface Mountain i Lake Placid. Bilden togs kort före den tragiska olyckan.
SPORTBLADET

Jonatan Johansson, medlem i det svenska snowboard cross landslaget, förolyckades under ett träningspass inför världscuptävlingarna i Lake Placid idag.

Enligt obduktionen avled han av flera inre skador uppger AP sent på söndagen.

Jonatan blev 26 år gammal.

Jonatan Johansson.

– Det är fruktansvärt tragiskt det som har hänt. Han var den som lyckades bäst under OS där han blev tolva i snowboard cross, säger Ulf Nilsson förbundsdirektör för snowboardlandslaget till sportbladet.se.

Jonatan var i Whiteface Mountain vid Lake Placid i USA tillsammans med bland andra landslagskompisarna Mattias Blomberg, Jonte Grundelius och Maria Danielsson för att delta i helgens världscuptävlingar i snowboardcross.

Det var i sista träningsåket som olyckan var framme för Jonatan. I samband med ett hopp hände något som fick Jonatan att tappa kontrollen över luftfärden och han kraschlandade, vilket ledde till hans död.

– Våra ledare ingrep inom några sekunder och det fanns första hjälpen och läkare i backen som det alltid måste göra enligt reglementet när det är världscup, säger Ulf Nilsson.

Johansson fördes i ambulans till sjukhuset Adirondack Medical Center, men hans liv gick inte att rädda. Kort efter ankomsten förklarades han död.

– Man fick inga livstecken efter fallet. Man kämpade och gjorde vad man kunde. Exakt vad diagnosen är törs jag inte säga nu. Det var inget fel på backen eller hoppet, berättar Ulf Nilsson. Det var en ren olyckshändelse, fortsätter han.

– Våra tankar är med Jonatans familj och anhöriga. Det är fruktansvärt tragiskt det som hänt.

Kort efter dödsolyckan tog arrangören beslutet att ställa in tävlingen.

Tobias Ivarsson