”Vi kommer att hedra honom”

Landslaget svårt chockat: Han var uppskattad av alla

Foto: SCANPIX
HANS LIV GICK INTE ATT RÄDDA Jonatan Johansson (främst) föll illa under träning i Lake Placid och trots snabb läkarvård gick hans liv inte att rädda.
SPORTBLADET

Det svenska snowboardlandslaget var förkrossat i natt.

De hade förlorat en nära vän och alla mådde riktigt dåligt.

- Vi kommer att hedra Jonatan på något sätt. Det är jag säker på, säger Anders Wiggerud, förbundskapten.

Foto: SCANPIX
MISTE EN VÄN Richard Richardsson var närvarande när Jonatan Johansson kraschade så svårt att han avled.

Efter att den lilla landslagstruppen fått beskedet att Jonatan Johansson avlidit träffades de för ett krismöte på hotellet i Lake Placid.

Richard Richardsson, Pontus Ståhlkloo, Maria Danielsson, Mattias Blomberg, Jonte Grundelius samt ledarna Lars Bergstedt och Anders Wiggerud närvarade.

Alla var förkrossade och mycket nedstämda.

- Vi har mycket fin sammanhållning i boardercross-landslaget. Vi är som en familj, säger Lars Bergstedt.

"Alla ville åka hem"

Många grät öppet och arrangören hjälpte till med krishantering och mental rådgivning.

- Alla mår jättedåligt och från början ville alla åka hem till Sverige direkt. Men några av oss har valt att åka till Japan för nästa deltävling i världscupen. Men Mattias Blomberg och Lars Bergstedt kommer att åka hem så snabbt som möjligt. Jag förstår dem, säger Anders Wiggerud.

För Lars Bergstedt var det här sista resan med boardercross-landslaget. Han har sedan tidigare bestämt sig för att sluta som tränare för snowboardlandslaget.

- Men att man skulle behöva sluta under sådana här tragiska omständigheter, det kunde jag aldrig tro, säger han.

Förkrossade

Det här är andra dödsfallet inom 18 månader i snowboard. Förra året avled norska snowboardåkaren Line Östvold. Hon var bästa vän med Maria Danielsson, som även var med i Lake Placid i går.

- Maria var en av dem som arrangerade en kampanj där Line hedrades. Många åkare och ledare bar efter Lines död ett norskt band för att visa sympati och medkänsla. Jag är säker på att samma sak kommer att ske för Jonatan. Han var mycket uppskattad av alla och en bra vän, säger Anders Wiggerud.

Landslagskompisarna var förkrossade i natt.

När Sportbladet pratade med Mattias Blomberg, som delade rum med Jonatan Johansson, kunde han inte prata och avböjde att kommentera den tragiska olyckan.

- Jag orkar inte just nu, sa han.

Slutade tolva i OS i Turin

Tomas Ros