Nördar – gör upp med sportkillarna

Malena Johansson: Vad är grejen, TV3?

SPORTBLADET

Vad är grejen med Formel 1? Frågan ställs flera gånger i TV3:s nya F1-program. Trean har tagit över sändningarna från TV4 och har en tydlig ambition att introducera nya tittare till sporten. Gott så.

Men när jag ser studiovärden Robert Aschberg intervjua FC Z-kändisen Tore Kullgren slår mig en annan grej. En annan undran. Om nördarnas roll i sport-tv, nämligen.

Vi är snälla mot nördarna nu, har jag hört. Det lär vara nåt nytt. Vi skrattar MED dem.

Aschberg skrattar till exempel lite när nörd-Tore säger nåt om att han är intresserad av hur däckbyten går till i detalj.

”Klart du är”, flinar Aschberg, snällt.

Fattas bara att han lägger till ”lille vän”.

Tore Kullgren och Carolina Gynning ska vara reportrar i F1-programmet. Förhoppningsvis får de bättre saker att göra i framtida sändningar. Nu är det bara gör-om-nörden-tv. Den världsvana kvinnan Gynning ska lära töntkillen om motorglamour.

En gång till ska han få veta vilka kläder han ska ha på sig för att passa in. Ska misslyckas på ett charmigt sätt att bära upp dem.

Vad är nytt med det här?

Vi har väl alltid älskat att älska den töntige killen, så länge han underhåller oss.

Det fanns en underbar high-school-tv-serie som hette ”Nollor och nördar”. En av nördarna, Sam, försökte i ett avsnitt imponera på den populära tjejen Cindy genom att bli skollagets maskot. En typisk nörduppgift, att dansa ”The Funky Chicken” iklädd ett gigantiskt vikingahuvud, medan Cindy hånglar med den snygge sportkillen. Långt senare blir Sam i alla fall ihop med Cindy, och upptäcker att hon är skittråkig. Så han gör slut.

Och det är ju då han vinner.

Inte när folk gillar honom för att han är bra på att göra bort sig för ett basketlags skull. Utan när han upptäcker att han inte behöver, eller ens vill ha Cindys uppskattning.

Så vad är grejen med att ZTV och TV3 med FC Z, nya HC Z och nu Formel 1, måste dra in nördkillar i sportvärlden?

Vad är grejen med all så kallad snällhet?

När gör nördarna uppror mot sport­killarna?

Malena Johansson