Skottdramat tog hans ben

Ralph Green: Jag drömmer fortfarande om att bli bäst

Foto: DOUG PENSINGER/GETTY IMAGES
Vill bli bäst Ralph Green drömde om ett liv som proffs i amerikansk fotboll men fick tänka om efter den ödesdigra natten då han blev skjuten. Idag är målet medalj för det alpina landslaget.
SPORTBLADET

SESTRIERE

Den okända skytten tog hans ben - men drömmen om att bli bäst i USA kunde ingen ta från Ralph Green.

Så istället för att bli proffs i amerikansk fotboll jagar han medaljer för det alpina landslaget.

Ralph Green.

16-åringen som gick tillsammans med sin vän nedför en gata i Brooklyn, New York, var quaterback i skolans fotbollslag och guard i basketlaget. Han hade gjort sin första basketdunk som 14-åring och drömde om en framtid i NFL.

Men den augustikvällen gick hans dröm upp i rök.

Revolverrök.

En bil svängde upp bakom de två tonåringarna och plötsligt träffades Ralph Green av ett skott. Den natten förlorade han fem liter blod och han var medvetslös under två månader. När han vaknade hade han opererats 28 gånger och läkarna hade tvingats amputera hans ben vid höften. Totalt tillbringade han ungefär åtta månader på sjukhus.

Idrottstalang

- Att jag tog mig igenom den tiden berodde mycket på min familj, mina vänner och Gud. Jag har alltid varit välsignad med en idrottstalang, men jag förstod aldrig riktigt hur bra jag var och nu försöker jag verkligen ta vara på den gåva som jag fått, säger han efter gårdagens Super-G i paralympics.

Den tävlingen tog slut på nästan exakt samma ställe som störtloppet, men trots att han kört ur de två inledande tävlingarna är han mycket optimistisk inför framtiden och de avslutande loppen i storslalom och slalom där han hoppas på en medalj. För Ralph Green finns det inte längre några hinder - han har redan övervunnit ett av de tuffaste. Att som 16-åring förlora sitt vänstra ben.

Ge det en chans

Efter rehabiliteringen introducerades han för skidåkningen på ett läger, men det var först efter att han avslutat sin skolgång som han år 2000 bestämde sig för att ge skidåkningen en chans.

- När jag har skidorna på mig kan jag vara precis lika snabb som en med två ben, säger han och fortsätter:

- Jag drömde om att bli en av landets bästa fotbollsspelare, men efter skadan fick jag tänka om. Jag drömmer fortfarande om att bli bäst och om att krossa gränser, mina egna gränser.

Han åker skidor på heltid, däremellan föreläser han om sitt liv för skolungdomar.

- Om jag, som bara har ett ben, kan bli en av de bästa i världen är det flera som klarar det, säger Ralph Green.

Alpint i Paralympics

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM