WENNMAN

Sportbladets Peter Wennman listar de som förtjänar det

SPORTBLADET

VECKANS VINNARE

1 Glenn Strömberg

Som ni vet lever vi i världens minsta land. Svenskarna går hopkrupna med böjda ryggar eftersom takhöjden är exakt en och en halv meter. I åsiktsfascismens Sverige kan du aldrig säga ett kritiskt ord om till exempel en person med utländskt utseende, namn eller bakgrund. Eller en kvinnlig fotbollsspelare. Alla är bra. Alltid. Rättning i ledet! Plötsligt reser sig en man med rak rygg i sin fulla längd och gör det mest förbjudna: han sågar Zlatan Ibrahimovic jäms med fotknölarna. Man behöver inte hålla med om kritiken, jag säger bara: tack Glenn Strömberg för att du vågar säga vad du tycker. Är det för att du bott utomlands så länge?

2 José Mourinho

Chelseas tränare har utan tvekan drabbats av storhetsvansinne. Däremot vet vi inte sanningen bakom hans hurring i ansiktet på Barcelonas Puyol. Det var varken en lös klapp eller en hård örfil. Alltså måste det ha varit en hård klapp eller en lös örfil. Vilket gör ondast?

3 Mats Sundin

En mille ur egen plånbok för OS-partyt, sånt måste man älska. Men hur betalade han? Hade han ett kontokort som täckte en miljon? Eller sa han bara ”sätt upp det på mig?”

4 Mats Strandberg

”Det är inget fel på ett gediget skithus”

Utbrast Mats Strandberg i sportradions ”Arkiverat” i söndags. Detta apropå Niklas Wikegårds snack om hockeybackar stora som utedass. Strandberg är en levande legend.

5 Anja Pärson

När jag nu får chansen att göra en lista måste Anja med. Hon är alltid bra när det kniper. Och då talar jag inte om valnötter.

6 Björn Borg

Ska det behöva vara sånt väsen för fem ynka tennisbucklor? Jag har tio skol-DM-tecken i pingis som ligger i en påse nånstans. Där snackar vi idrottshistoria. Nån som vill lägga ett bud? Va? Snälla?

7 Svenska basketligan

Förbjuder spelare och coacher att uttala sig kritiskt i media. Vad är detta? Sovjetunionen? Heja Lesli Myrthil i Solna som protesterar och vill starta en spelarförening.

8 News of the World

Det är verkligen stämning på den tidningen. En jävla massa stämningar, rättare sagt. David och Victoria Beckham drog tillbaka sin förra veckan, eftersom man ville slippa en rättegång. Men Englands mest sålda söndagstidning har fortfarande TRE stämningar från fotbollsvärlden på halsen: en från Wayne Rooney, en från Ashley Cole och en från Sven-Göran Eriksson (shejkerna, ni vet).

9 Magdalena Forsberg

Wow! Come back i skidskytte-SM i samma tävling som Anna Carin Olofsson, spectacular stuff! Jag intervjuade Magda på Alla hjärtans dag en gång och bjöd henne på röda geléhjärtan. Ville bara säga det. Hon är en god människa. Henrik var bortrest, förresten.

10 Tommy Salo

På nåt sätt känns det som om mål-Salo är Sveriges mest mobbade idrottsstjärna. Jag tycker ni är taskiga. Tommy kommer att bli SM-slutspelets sensationelle hjälte. Han har dessutom 91:an Karlsson som favoritlitteratur.

Veckans spaning

Veckans uppmaning

För övrigt...