Josef Giesen tog OS-silver i skidskytte – utan armar

Foto: BILDBYRÅN
HEROISKT Utan händer och utan armar och med bara tre fingrar lyckades tysken Josef Giesen åka hem ett OS-silver i skidskytte, tack vare fantastisk åkning och det specialbyggda geväret som laddas med hjälp av hakan.
SPORTBLADET

PRAGELATO

Han har inga armar, inga händer och bara tre fingrar.

Ändå är Josef Giesen en av världens bästa skidskyttar.

När den tyske storstjärnan kommer in på skjutvallen petar han ner glasögonen på näsan med ett finger, lägger sig på mage och fattar tag i sitt specialbyggda gevär. Han laddar med hakan, styr geväret med de två fingrarna på höger axel och sköter avtryckaren med det enda finger han har på vänster axel.

– Jag har ordnat ett snöre som går från avtryckaren och i änden sitter en ring, sedan petar jag in fingret i ringen och drar i den när jag ska trycka av, förklarar han.

Satte nio av tio

– Geväret är unikt, jag har utvecklat det tillsammans med ett företag under flera år för att det ska passa mig och mitt handikapp. Jag kan ju inte skjuta med ett normalt gevär.

Men det kan han göra med detta och när herrarna i går körde 7,5 km sköt de tio skott. Josef Giesen satte nio av dem.

Dessutom åkte han en fantastisk bra under det avslutande varvet.

Han låg 3,7 sekunder efter ledaren Rustam Garifoullin, Ryssland, efter den sista skjutningen, men var bara en sekund efter i mål.

– Jag hämtar all kraft i från benen, de andra kan hämta kraft ur en stav men för mig gäller bara benen, säger han efter loppet som var hans sista tävling i Paralympics.

Chanslös i klassiskt

Visserligen återstår det två längdgrenar, men båda avgörs i klassisk stil och eftersom Josef Giesen saknar armar och därför inte kan använda sig av stavar har han ingen medaljchans i den disciplinen.

– Visst kan jag köra rent tekniskt, men det gör jag inte. Skidskyttet har varit mitt stora mål de senaste åren, säger han och fortsätter:

– Jag är så glad att jag inte ens kan beskriva mina känslor, visst skiljde det bara en sekund och jag kunde ha grämt mig, men det spelar ingen roll. Jag är enormt lycklig över att jag kunde försvara mitt silver.

Drastiska förändringar

44-årige Josef Giesen tog sin första mästerskapsmedalj för tio år sedan och var på pallen i Paralympics för fyra år sedan, men sedan dess har förutsättningarna förändrats drastiskt.

Det är numera färre klasser för att spänningen för publiken ska öka.

I årets mästerskap tävlar alla stående, oavsett handikapp, i en klass.

– Jag är jättenöjd med den förändringen. Det blir jämnare, konkurrensen hårdnar och det är bättre för idrotten, säger han.

– Dessutom får vi utveckla oss ännu mer för att ta medalj.

Själv har han lyckats – och tagit ett silver med guldkant.

Så fungerar skidskyttet

Anna Andersson ([email protected])