Röjler bryter med tränaren och norska landslaget

”Det inträffade en märklig händelse”

SPORTBLADET

Johan Röjler avbryter sitt samarbete med skridskotränaren Peter Mueller och det norska landslaget med omedelbar verkan.

– Det inträffade en märklig händelse på EM som fick mig att tänka till och ta det här beslutet, säger Röjler till Nerikes Allehanda.

Beslutet har bland annat att göra med Röjlers OS-misslyckande – en tolfteplats på 5000 m som bästa placering – men också med samarbetet redan före Turin-tävlingarna.

Den märkliga händelsen som Röjler berättar om inträffade på allround-EM i norska Hamar i januari. Inför loppet i Hamar bad Mueller svensken om ett speciellt upplägg.

– Jag gick i sista par med Enrico Fabris då Peter, bara timmen före loppet, sa åt mig att jag inte fick göra mitt eget lopp. Norge låg etta och tvåa på 10000 meter genom Lasse Sätre och Öystein Grödum, och Peter tyckte inte att jag skulle gå ut så hårt. Då fanns risken att jag drog med mig Fabris till en bra tid som skulle spräcka norskt guld och silver. Jag blev förvånad, säger Röjler till NA.

– Jag gjorde inte som han sa, men loppet blev ändå som han ville.

– Jag fäste inte så stor vikt vid det just då, men så här i efterhand känns det konstigt att inte få göra sitt bästa.

Under OS uppstod nya problem då Mueller, som var Röjlers personlige tränare sedan två år men också norsk förbundskapten, inte fick finnas på isen i norsk landslagsdräkt när Röjler tävlade. Samtidigt ville Norges olympiska kommitté inte se amerikanen Mueller i svenska kläder.

Röjler är kritisk även till Muellers ledarskap inom landslaget, där svensken officiellt var en fullvärdig träningsmedlem. Enligt Nerikes Allehanda anser han att Mueller gav de bästa norrmännen bästa möjliga förutsättningar på bekostnad av de något sämre, bland dem Röjler själv.

– Träningsprogrammet har bidragit till att jag inte presterat, säger han.

Röjler är just nu i Calgary för att åka allround-VM till helgen. Därefter ska han se över sin träningssituation och hitta ett nytt upplägg som passar honom bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM