"Känslan" går förlorad på tv

SPORTBLADET

Ishockey förlorar mycket på att sändas i tv. Jag skriver inte att det är en dålig tv-sport, men skillnaden mellan att vara i hallen och kolla på burken är större än andra fall.

Många sporter blir en mindre upplevelse i tv-sändningarnas begränsande vy. I fotboll tappas överblicken, i formel 1 förloras den sugande fartkänslan, i utförsåkning fås inget grepp av branten, i bandy blir det svårare att se bollen och i speedway försvinner metanoldoften.

Men för ishockey blir förlusten ännu större. Tempot, intensiteten och smällarna når inte genom tv-rutan - plattheten i bilderna gör att det blir mest stök, inte alls samma dimension som live där adrenalinet är närvarande.

Visst har tv-produktionerna försökt öka närheten med rapportering från båsen, kameror i målen och power play-vinkel bakifrån. Men jag tycker att huvudkamerorna också måste ännu lite närmare rinken i stället för att visa för mycket uppifrån - till skillnad från fotbollen, som är en helt annan sport och där överblicken måste vara en annan.

Duktiga kommentatorpar i ishockey har det funnits gott om genom åren. Arne Hegerfors och Ankan Parmström i SVT och Canal+, Lasse Kinch och Leif Boork i TV3, Robert Perlskog och Bosse Berglund i TV4.

Arne och Ankan var länge ledande, men åren har börjat hinna i fatt även dem. Bästa duon tycker jag efter OS är Chris Härenstam och Niklas Wikegård i SVT.

Något för Canal+ att ta på allvar. Det är en kanal man betalar för att den ska vara bäst.

Allra bästa enskilda ishockeykommentatorn är ändå experten Lars-Gunnar Jansson i Radiosporten. Ishockeyexperternas motsvarighet till fotbollens Hans Backe.

Jag har haft förmånen att som sportjournalist träffa båda i sina tränarroller, få har suttit ner och lärt mig så mycket om sina respektive sporter som dem. Även i etermedia förmedlar L-G och Hasse kunskap, och de är tydliga och övertygande i sina åsikter.

Annars var gårdagens tv-sportutbud lika intensivt som under vinter-OS. SM-slutspel och kvalserien i ishockey, världscupfinalen i Åre, topptennis i Indian Wells, sista matcherna i damfotbollens Algarve cup, Premier League och FA-cupen, SM-slutspel i dambasket.

Bäst

Sämst

Mattias Karlsson