”Jag är absolut inte nöjd med resultaten”

Sverige hänger inte med i Paralympics – kan bli helt utan medalj

SPORTBLADET

SESTRIERE

Ett mästerskap för amatörer - glöm det.

Paralympics är ett ställe för proffs.

Men Sverige har inte hängt med.

För fyra år sedan tog Sverige nio medaljer i vinterparalympics - i år är risken stor att det inte blir en enda.

Det finns en chans kvar eftersom curlinglaget spelar semifinal mot Storbritannien i morgon, men förhoppningen om liknande framgångar som i OS försvann redan andra dagen.

– Jag är absolut inte nöjd med resultaten, även om jag har en viss förståelse, säger Sveriges sportchef Hans Säfström.

"Vi är oroliga"

– Konkurrensen har blivit hårdare och det är precis det vi vill. Men vi har haft problem med rekryteringen och vi är lite oroliga eftersom det är svårt att hitta aktiva som vill att lägga ner så mycket som det krävs.

I Sverige är handikappidrott lika med amatöridrott. De aktiva arbetar vid sidan av idrotten, den lovande längdskidåkaren Stina Sellin får först i höst träna på skoltid och specialidrottsgymnasierna tar bara i undantagsfall in handikappidrottare.

– Vi behöver få in våra bästa aktiva på idrottsgymnasierna. Stina måste öka sin träningsdos med 250 timmar om året för att nå ända fram. Hon har kapaciteten, men utan rätt förutsättningar går det aldrig, säger hennes tränare Niclas Grön.

– Jag fick en chock i år, det har hänt fruktansvärt mycket sedan Salt Lake City 2002. Hennes motståndare är proffs och organisationerna är samma som under OS, med vallare och testpiloter. Det är en ny värld jämfört med senaste paralympics.

USA är här med 27 alpina åkare, mer än hälften av dem lever på sin idrott.

De har privata sponsorer och medaljbonusar - ett guld kan ge upp till 50 000 kronor. Den alpina truppen har tre heltidsanställda tränare, två skidtekniker och inför ett paralympics anställer de ytterligare ett par tränare.

Helt skilda förutsättningar jämfört med än den ideella bas som den svenska idrotten är lever på.

– Vi måste öka rekryteringen och ungdomsutvecklingen måste bli större. Vi måste samarbeta med den vanliga idrotten för att våra aktiva ska ha en chans

internationellt, säger Hans Säfström.

Varför har inget gjorts tidigare?

– Jag kan inte svara på det. Till nästa paralympics skulle jag vilja ha 4-5 längdåkare och lika många alpina åkare. Då är vi med i matchen igen.

Men det finns ett problem till. I kälkhockeylandslaget har mer än hälften av spelarna passerat 40 år och bakom dem finns det inte spelare så att det räcker till ett lag. Sverige, som uppfann grenen, kan stå utan ett landslag till nästa VM.

Sveriges medaljer i vinterparalympics genom tiderna:

Anna Andersson ([email protected])