Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet

Kalldusch för Djurgården i Royal League

Christodfer Andersson norsk matchvinnare

Norska fyran Lilleström gav svenska mästarlaget Djurgården rena kallduschen i iskylan på Södertälje fotbollsarena på torsdagskvällen.

Och det var svenske Christoffer Andersson som blev norsk matchvinnare i Royal League-mötet. Efter 1–3 har Djurgården en mycket svår uppgift att vända i semifinalreturen på bortaplan.

Med sex spelare borta på grund av skador, däribland anfallarna Thiago Quirino, Jones Kusi-Asare och Mattias Jonson, och mittbacken Markus Johannesson avstängd, valde Djurgårdens tränare Kjell Jonevret att spela med 4–4–2-modell.

 

Lilleström – effektivt och disciplinerat

 

Men det bet inte på Lilleström, som inte bara spelade okomplicerat, utan också effektivt och disciplinerat.

Lilleström, fyra i norska ligan förra säsongen, litade mest på sitt täta försvarsspel och till en början på att försöka nå tunge kanadensiske centertanken Olivier Occean med inlägg. Men det var mittfältaren Robert Koren som gav Djurgården den första isbiten i den 19:e minuten. Han satsade direkt på en frispark vid straffområdeslinjen och fick bollen över muren och i nät förbi en överrumplad Pa Dembo Touray.

Djurgården var varnat för Lilleströms styrka på fasta situationer, och norrmännen nådde högst i nästan alla luftdueller. Men även i övrigt var det norska laget klassen bättre än Djurgården. Passningsspelet fungerade inte för djurgårdarna, som också var för orörliga för att på allvar störa gästerna.

 

Halvtidsdraget hjälpte inte

Halvtidsdraget blev att plocka ut vänsterbacken Robert Stoltz, sätta ner Stefan Batan där och ta in Felix Magro. Tempoökning var anbefalld, men offensiven öppnade också för Lilleström, som tackade och tog emot. En fartfylld kontring i 56:e minuten var nära att ge Lilleström ett mål till efter en mycket farlig dubbelchans. Och strax efteråt missade anfallaren Arild Sundgot öppet mål med en bredsida.

Dråpslaget kom i 70:e minuten. Lilleströms högerback fick bollen mitt utanför Djurgårdens straffområde och fick se sitt vänsterskott gå i mål via Dembo Tourays högra stolpe.

Djurgården däremot kom ingen vart. Laget var iskallt på konstgräset inför 2180 frusna själar.

Det krävdes en straff, efter högljudda protester från Lilleströmspelarna, för att Djurgården skulle få ett mål. I 78:e minuten reducerade dansken Jesper Håkansson för Djurgården.

Men Christoffer Andersson hade inte fått nog. Hans frispark i 88:e minuten styrdes av Djurgårdens mittback Elias Storm i eget mål. 1–3 och ridå.

Mycket ska till om det ska bli en vändning i västerled nästa vecka.

 

     

Royal League-returen mellan Lilleström och Djurgården har flyttas från torsdag till söndag nästa vecka.

Anledningen är att Lilleström byter ljus på hemmaarenan och vill att matchen ska spelas på dagtid. Därför spelas matchen 15.30 på söndagen istället för på torsdag kväll.

– I oktober träffades vi och då försökte vi flytta semifinalerna och tidigarelägga dem. Det var helt omöjligt. Nu, en vecka innan, får de plötsligt flytta matchen framåt i tiden istället, sade en inte helt nöjd Kjell Jonevret, Djurgårdens tränare.

 

 

Peter Wikström/TT
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet