Är sport ute i kylan igen hos Kanal 5?

SPORTBLADET

Att jag inte är någon stor fan av Royal League är ingen nyhet – det är inte riktigt riktigt att spela boll på allvar på våra breddgrader den här tiden på året – men det har skett en uppryckning den här säsongen. Femman har satsat på snygga sändningar med bra grafik och stort kunnande bland personalen.

Men efter i går börjar jag att tappa tron igen. Till att börja med dribblade man bort sändningen av semin i RL från Kanal 5 till ppv-plats på digitaldekodern. På kanalens hemsida förklaras det hela med att det är ett nytt grepp och försvaras av att det är frivisning för de som har Canal Digital, UPC eller ComHem – det senare upprepas ett par gånger. Ursäkta, men är inte visning i Kanal 5 också frivisning, med tanke på att i stort sett alla som har abonnemang hos ovanstående distrubitörer har Femman? Nu tar man i stället, med obefintligt varsel, möjligheten att se matchen från alla de som ännu inte hunnit fixa en digitalbox. Mycket märklig behandling av såväl tittare som fotbollsturneringen kanalen så idogt försvarat.

Det är inte utan att man funderar över den verkliga anledningen. Är tittarunderlaget för svagt för att Kanal 5 ska kunna sälja sina reklamspottar med bibehållet pris?

Eller är det månne så att sport ånyo är ute i kylan på kanalen?

Ute i kylan

var i vart fall 22 spelare och fem frusna kommentatorer på Södertälje Arena i går, när Djurgården gästades av Lilleström i den första semifinalen. På planen var det långsamt, tamt och oinspirerat. Inte så konstigt med tanke på temperaturen.

Och inte heller framför mikrofonerna hände det så mycket.

Rätt okej nivå – Tellander, Åström och tyckarna Blohm och Jansson håller bra klass – men engagemanget saknades. Och utan hjälp av nerv i matchen föll hela sändningen in i någon sorts vem-bryr-sig-dvala. Inte ens den fina grafiken (varför är den på engelska, förresten?) gav någon lyxigare inramning.

Den 23 mars

spelas returen. I vilken kanal är fortfarande skrivet i stjärnorna, men förhoppningvis har spelare, domare och tv-team tinat upp till dess.

Jonas Bladh