Vinst för Mathias Fredriksson i Sapporo

Mathias Fredriksson och Anders Södergren fixade en svensk kanondag i Japan. Fredriksson vann och Södergren var tvåa.
SPORTBLADET

Mathias Fredriksson är tillbaka i toppen igen.

Första världscupsegern på två år kom i nästa års VM-spår i Sapporo.

– Jag är väldigt glad över att jag kunde vinna ett världscuplopp den här säsongen, sade Fredriksson som fick med sig lagkamraten Anders Södergren (trea) upp på prispallen.

Den 33-årige Östersundsstjärnan kan därmed lägga ett struligt år bakom sig och ta ny fart inför nästa säsong med VM i Sapporo, 22 februari-4 mars 2007, som höjdpunkt.

Med en seger i VM-spåren och söndagens skiathlon, 2x15 km. Det var Fredrikssons nionde världscupseger och den första sedan vinsten på 15 km klassisk stil i Umeå i februari 2004.

Förra året hade Mathias Fredriksson ett tungt VM i Oberstdorf. Svaret på orsaken kom i efterhand – han hade tävlat med twar i kroppen. Problemen hängde i länge och i höstas drabbades han av överträning när han försökte komma tillbaka.

Upp och ned

Säsongen har varit upp och ned för Fredriksson. Han var med och förde Sverige till OS-brons i stafetten i Pragelato – den första svenska OS-medaljen i stafett sedan 1988 – men var individuellt som bäst tia på femmilen. I världscupen var en fjärdeplats hans bästa resultat, i Kanada strax före jul.

Men på söndagen slog han till. I en jämn tävling lyckades han behålla krafterna loppet igenom och besegrade Petter Northug, Norge, med 3,8 sekunder och lagkamraten Anders Södergren, som vann i Holmenkollen förra helgen, med 4,1 sekunder.

– Det var ett tufft och svårt lopp i dag, sade Fredriksson på presskonferensen.

– Anders var riktigt stark och gjorde det mesta av jobbet. Mitt mål var att vara så nära som möjligt och jag såg chansen i den sista långa uppförsbacken, sade han.

Blöta spår

De tre toppnamnen var en bit före fyran Andrus Veerpalu, Estland, som var 11,8 sekunder efter Fredriksson. Femman Frode Estil var distanserad med 44 sekunder.

Det var tuffa förhållanden med fyra plusgrader och blött i spåren.

Södergren var snabbast på den klassiska delen och ledde vid skidbytet med en sekund före Fredriksson och 1,6 sekunder före Veerpalu.

– Det kändes bra men i slutet var Matthias och Petter Northaug bättre. Jag var sjuk kring jul men sedan har formen blivit bättre och bättre och jag är nöjd med säsongen. Men under OS hade jag ingen tur, sade Södergren.

Björgen vann cupen

På herrsidan var tysken Tobias Angerer redan klar världscupsegrare och Björn Lind, som vann sprintcupen, blev bäste svensk i sammandraget på fjärde plats. På damsidan blev det norska stjärnan Marit Björgen som tog hem cupen. Hon slutade fyra i damernas skiathlon och det räckte för att vinna före kanadensiskan Beckie Scott som vann loppet (2x7,5 km). Kanadensiskan var 1,8 sekunder före norskan Kristin Steira och Evi Sachenbacher-Stehle, Tyskland, slutade trea. Björgen var drygt 42 sekunder efter. Anna-Karin Strömstedt var bästa svenska på 22:a plats, över tre minuter efter Beckie Scott. Britta Norgren blev 28:e och junioren Charlotte Kalla 34:e.

Svenskarna beger sig nu hemåt från nästa säsongs VM-stad för att köra SM i Boden och Luleå den 25 mars-2 april.

TT-Sportbladet