Offrade karriären för brorsan

Robin guidar synskadade Brian till guld

Foto: BILDBYRÅN
SYSKONKÄRLEK Robin la ner sin egen längdkarriär för att hjälpa sin synskade bror Brian. I paralympics i Setriere har det blivit fyra medaljer.
SPORTBLADET

SESTRIERE

Robin McKeevers OS-satsning misslyckades. Då bestämde han sig för att guida sin svårt synskadade bror.

Det har gjort Brian McKeevers till en av de största i paralympics.

1998 var kanadensaren Brian McKeever en lovande längdskidåkare och han körde J-VM, hans bror Robin tillhörde OS-laget i samma gren. Men så drabbades Brian av näthinnesjukdomen Stargardts sjukdom och förlorade 92 procent av synen.

När sedan brodern Robin missade OS 2002 bestämde de sig för att göra en gemensam satsning – det gav två guld och ett brons i paralympics 2002 och i år har bröderna tagit två guld, ett silver och ett brons. Det sistnämnda i skidskytte.

– Jag hade aldrig kunnat guida honom om jag inte tävlat själv. I början var jag betydligt snabbare, men numera är vi jämna och det är en fördel att vi kände varandra så bra, säger Robin som är sex år äldre än sin bror.

”Kan bli rörigt”

– Han kan sporra mig rejält och det gör mig bättre, säger Brian, 27.

– Jag har ingen syn i mitten av synfältet, men ser lite i utkanten. Under loppen ska han guida mig så jag inte kör fel eller ramlar, men vi pratar mest om hur jag mår. Eller om det kommer in andra i spåret. Det kan bli lite rörigt när vi blinda ska hålla ordning.

Brian McKeever har imponerat, han vann både 5 och 10 km med stor marginal. Men på 20 km i går blev det silver.

– Det är den fjärde medaljen så visst är jag nöjd, samtidigt som jag är besviken över att det inte blev ett guld till, säger Brian ­McKeevers som när paralympics nu är över ser fram emot Vancouver 2010.

Slipper jetlag

– Då är det på hemmaplan och vi slipper jetlag, skrattar han.

– Vi gör en heltidssatsning och hoppas på ännu fler guld.

Anna Andersson ([email protected])