Vackert att se, Jihde och SVT

Malena Johansson: …men man ser fortfarande inte bollen

SPORTBLADET

Redan i den första bilden efter sponsormeddelandena, när han dyker upp med ett mycket nöjt leende från bakom ett knippe ballonger, vet man att Peter Jihde har nåt på gång.

Det är bandyfinal på Studenternas i Uppsala, och Jihdes uppspelta min beror på att han ska få åka skridsko i direktsändning.

De första minuterna av sändningen från bandyn är härlig tv.

Peter Jihde glider omkring på isen med en kameraman efter sig, berättar om matchen, möter upp intervjupersoner, ger nationalsångssångerskan klartecken att börja. Det syns att han älskar det. Bandyisen är hans scen, och han behärskar den.

Jag gillar det också. Det är vackert att se ett SVT med stort självförtroende, berättarglädje och nya metoder.

Trots de snygga bilderna fanns ändå två problem med bandyn.

Först att matchen inte var så spännande.

Och sen, allt innovativt kameraarbete till trots: man ser fortfarande inte bollen.

Roligt också att Sportspegeln tar sig an storfotbollen. Igår genom en intervju med Sven-Göran Eriksson. Men precis som i förra veckans samtal med Henrik Larsson, sitter man kvar med oställda frågor i huvudet när inslaget är över. Eller är det intervjupersonerna som är ovilliga?

Svennis börjar med att berätta att ”cirkusen” kring hans person låg bakom att det engelska förbundet ville bli av med honom. Den cirkusen illustreras med bilder på svenska och engelska tidningar med skandalrubriker.

Reporter Ken Olofsson verkar ha bestämt sig för att pressens bild inte alls stämmer, att Svennis är en hygglig kille från Värmland som blivit illa behandlad av media. Mycket möjligt att han har rätt, men jag vill ändå höra hur Eriksson upplevde till exempel Dubai-affären, även om pressen handlade fel. Det hände ju.

Glappet mellan skandal-Svennis och intervjuns Svennis blir absurt stort.

Vad tycker du om att göra utanför fotbollen, frågar Olofsson. Tidningssidorna har många förslag.

Sudoku, säger Sven-Göran Eriksson.