Jagrs nya karaktär kan bära till himlen

Per Bjurman: I dag står Garden-publiken upp och jublar varje gång han är på isen

SPORTBLADET

NEW YORK

100 poäng...

Jaromir Jagr skulle ju bara vara en i raden av före detta storstjärnor som kommit hit för att behandla Rangers som rika pensionärer behandlar Florida.

I själva verket är Jaromir Jagr inte bara bättre än någonsin - han var visat en karaktär som kommer att bära till himlen.

Hockeyfansen i New York ryckte uppgivet på axlarna när Rangers i slutet av förra säsongen, den innan idiot-konflikten, värvade Jaromir Jagr.

En superstar kom till stan, visst.

Men såna hade de haft det tvivelaktiga nöjet att få bekanta sig med förr.

Lindros, Gretzky, Pavel Bure, Bobby Holik...i sin brist på intresse för något annat än de hutlöst feta lönecheckerna var de levande symboler för de mörka åren i Garden.

Ingen trodde något annat än att även nummer 68 slutat ro när flyttlasset gick till Manhattan.

Men det var fel det.

Rasande fel.

I dag står Garden-publiken upp och jublar varje gång Jagr är på isen.

"MVP, MVP, MVP", löd ramsan i lördags (förkortning för "Mest värdefulle spelaren", om någon inte känner till det).

Då hade han, som förste NHL-spelare den här säsongen, precis noterats för sin hundrade poäng.

Nu även en mäktig ledare

Faktum är att tjecken håller lika svindlande hög klass som under de klassiska åren i Pittsburgh i mitten av 90-talet.

Men det är inte bara det att han gör mål en masse, slår passningar som en hel Foppa och överhuvudtaget spelar makalös hockey. Han har varit en mäktig ledare i det pånyttfödda Rangers också.

Det hör till det mest överraskande detta gyllene år där borta på sjunde avenyn.

Man har ju bilden av Jagr som en excentrisk diva och egoist, en sån som spelar för sig själv och sin lön och egentligen inte ägnar lagkamraterna så mycket intresse.

Men här berättas att han redan efter första träningspasset på campen i höstas reste sig upp i omklädningsrummet och började prata om att han omkring sig såg en samling människor som borde kunna ta sig till slutspel.

Förvandlad till Messier

Att en unison kår av experter tvärtom såg en samling människor som skulle komma hjälplöst sist i hela NHL rörde honom inte ryggen. Den 34-årige stjärnan insåg tydligen att det fanns möjligheter att med rätt sorts inställning bygga ett riktigt lag av det anonyma, marginellt framgångsrika spelarmaterialet.

I fajten mot Washington förra veckan kunde vi för övrigt själva se hur "JJ" förvandlats till rena Mark Messier.

Laget hade då åter tappat en stabil ledning och var på väg mot sin sjätte raka förlust. I just det läget ställde sig Jagr framför båset och skällde ut hela laget. Sedan gick han ut och snodde åt sig pucken, trampade igenom på sin älskade högerkant - och forcerade, som en annan Jonas Bergqvist, in det avgörande målet.

Karaktär, kallas det.

Pondus.

Auktoritet.

Och genom att sprida de egenskaperna omkring sig kommer han att kunna leda sitt lag ända till...well. Det har redan börjat drömmas i New York. Något övermaga, kan det kännas som. Hur förtjust jag än blivit i Rangers, och hur mycket jag älskar att få följa Henrik Lundqvists succésaga, har jag svårt att tro att de på allvar ska kunna utmana såna som Hurricanes och Red Wings om en Stanley Cup-titel.

Men dom har alltså Jaromir Jagr.

Det är inte omöjligt att det innebär nya under på Manhattan.

lll

USA åkte ur World Baseball Classics - efter förlust mot bland andra Mexiko. Det är ett praktfiasko i paritet med Vitryssland-mardrömmen - multiplicerat med 780.

Men tror inte att amerikanerna gör någon grej av sin stukade självkänsla.

De ser till att lägga ner World Baseball Classics istället.

Ibland är dom onekligen lite...hm, barnsliga, kan vi säga så?

Per Bjurman