Curlingdamerna siktar mot ny suverän svit

”Det vill vi gärna göra om”

SPORTBLADET

Åtta segrar i följd, och bara tre matcher kvar i grundspelet.

Nu siktar svenskorna på att gå obesegrade genom grundserien i curling-VM – precis som de gjorde förra året.

– Det vill vi gärna göra om, säger lagets vicekapten Eva Lund.

Under onsdagskvällen vann svenskorna med förkrossande 13–4 över Holland. Segern var ingen skräll – holländskorna har hittills inte tagit någon vinst i VM – men det svenska laget fortsätter att spela stabilt.

Trots att tre grundserieomgångar återstår, bland annat mötet med Kina natten till torsdagen, är Sverige i praktiken klart för slutspelet.

Det är bra. Men inte tillräckligt.

– Nu är vi ju inte nöjda bara med slutspelsplats, utan vi vill till att börja med bli minst tvåa för att få två chanser till final och sedan vill vi vinna serien på poäng för att få inleda med favör av sista sten i slutspelsmatcherna, säger svensk skippern Anette Norberg.

Under natten till onsdagen tog Sverige en meriterande seger över Norge, 7–5. Sverige hade många lägen att rycka ifrån, men det stod ändå bara 6–5 inför slutomgången. Svenska trean och viceskippern Eva Lund avgjorde matchen med ta tre norska stenar ur spel med sin sista sten i slutomgången. När norska skippern Dordi Nordby inte hade några garder att gömma sig bakom tvingades hon till ett svårt slag och drog genom hela boet. Det gav svensk poäng och seger med 7–5.

Tisdagsnattens andra match mot Italien blev enklare, klara 10–3 efter att italienskorna gett upp inför slutomgången.

Efter mötet med Kina natten till torsdagen återstår bara matcherna mot Skottland och Schweiz, men lagen från två av Europas största curlingländer har hittills inte imponerat under VM-veckan i kanadensiska Grande Prairie.

Sverige har därmed ett hyggligt läge att upprepa bedriften från ifjol, då svenskorna gick igenom gruppspelet med elva raka segrar.

TT