Veckans etta: Prinskorven

Sportbladets Peter Wennman listar de som förtjänar det

SPORTBLADET
Sugen på korv?

1 Prinskorven

I en del länder, till exempel England, är streaking så vanligt att de nakna lustigkurrarna numera tigs ihjäl. De får inte vara med i tv. Och mobbas av tidningarna. Så icke här! I Sverige flabbar vi förtjust när en hårig röv och en skrynklig prinskorv fladdar förbi i rutan, vare sig det nu handlar om melodifestivalen eller bandyfinalen. Och detta alltså i samma land som förbjuder ordet ”boobs” på reklamskyltar i tunnelbanan. Jag begriper ingenting. Men gärna för mig, mer full frontal nudity på idrottsarenorna. Det piggar upp. Och i jämlikhetens tecken bör kvinnorna utmana männen även i denna underskattade konstform.

2 Konstgräs

Nu kan ni stå där med era alldeles äkta och levande gräsmattor i Halmstad, Kalmar och Göteborg. Men fotboll blir det inte tal om förrän snön har smält och tjälen släppt. Konstgräs är underskattat. Konstgräs är framtiden. Konstgräs kan, om det vill sig väl, utjämna villkoren för fotbollen norr om Stockholm.

3 ”Tålamodet är rätt kort när det gäller såna här grejer ”

?sa SOK:s jurist, i bästa maffiastil, till pizzabagaren Mammad Wallerion i telefon. Det är riktigt, riktigt otäckt. Jag hoppas SOK inte kommer undan med bara en ursäkt. Heja, Mammad!

4 Hallin-effekten

Jag vet inte om det har hänt förr, men nu har en människa fått sparken två gånger från samma hockeylag under en säsong. Först kickades Mats Hallin som sportchef. Sen fick han sluta som tränare. Och plötsligt vann Södertälje en match.

5 Henke Larsson

Varför känns tanken på att se Henrik Larsson spela mot Gefle IF på Strömvallen väldigt ... främmande, liksom?

6 Svennis

SVT:s Ken Olofsson frågade Sven-Göran Eriksson om dennes fritidsintressen. ”Sudoku”, svarade Svennis. Vad det inte det jag hade för mig? Att det var nåt med en massa nummer på kvällarna?

7 Roger Federer

Det finns ingenting roligt att skriva om honom. Absolut ingenting. Men mannen är fullständigt fenomenal, tidernas bäste tennisspelare.

8 Curt Lundmark

Tänk vilken underbar stämning det måste vara i Leksands omklädningsrum nu när ”räddaren i nöden”, coachen Curre Lundmark, sågat hela gänget i tusen bitar och förklarat vilka slöa, viljelösa typer spelarna är. Strålande psykologi. Modernt ledarskap. Inte.

9 Johan Hakelius

Vad har han med sport att göra? Inte ett förbannade dugg. Men kolla in hans vansinnigt roliga sida om politik i Aftonbladet på måndagar! Fast det gör ni väl inte, sporttöntar. Ni är väl ute och dunkar rygg och gör high fives och fånar er som vanligt.

10 Chelsea

Ägaren är ryss och nästan rikast i världen, managern är portugis och smått galen, spelarna kommer från alla håll och kanter och blir rätt ofta utvisade numera, klubben fullständigt tigger om att bli hatad i fotbolls-England...men säga vad man vill: Gud så tråkigt Premier League skulle vara utan Chelsea.

För övrigt ?

Varför betalar jag tv-licensen när programmen i SVT ändå sponsras? Varför måste jag se en massa tjatiga skyltar om vilka företag som ”presenterar OS-sändningen”? Håller fullständigt med kulturminister Leif Pagrodsky om kritiken mot detta. Antingen reklam-tv eller inte.