Pokern förtjänar bättre sändningar

Mattias Karlsson: Var finns de djupare inslagen?

SPORTBLADET

Kan man skriva om poker i en tv-sportkrönika? Självklart. Hör poker hemma på sportsidorna? Naturligtvis.

Förbehållet i svaret på den andra frågan är att kortspelet, i alla fall i den här tidningen, placeras under Spel i sportdelen, för om poker inte är sport så är det i alla fall ett spel med pengar inblandat. Spel har länge haft sin plats bland sporten, och poker är numera ett av de populäraste formerna av den förströelsen.

En av orsakerna till pokerns popularitet är tv. Det är spännande och lärorikt att kunna följa alla spelares kort under en turnering.

Men tv-produktionerna lämnar en del i övrigt att önska. Man gör det ofta för enkelt för sig.

För det första; en av anledningarna till att tv sänder så mycket pokerturneringar är den billiga produktionen i förhållande till underhållningsvärdet, men när 250?000 svenskar spelar poker regelbundet och 70 procent av dem ser spelet på tv enligt undersökningar borde man kunna bjuda på lite mer. SVT gjorde en mycket bra helkväll med pokertema en lördag i höstas, sådan djupdykning borde vi få se mer av – var är livsstilsmagasinet med porträtt av stjärnorna, reportage om kasinostäderna, historiska tillbakablickar om till exempel Wild Bill Hickok och inslagen med pokerskola?

För det andra; även de riktigt stora pokerturneringarna sänds långt i efterhand, det blir inte lika spännande att se en deltävling på European Poker Tour när Sportbladet skrev om vad som hände för flera månader sedan.

Spel är större än någonsin. 85 procent av svenskarna lägger pengar på något spel varje år.

Ändå är det många medier som inte bjuder på någon seriösare bevakning än slentrianmässiga tips och pliktskyldig resultatredovisning. Intresset borde vara djupare inslag med spelteorier, rapportering om spelens baksidor och kartläggning av hur spelen är konstruerade.

Mitt tv-tittande i går växlade mest mellan SM-slutspel i ishockey och basket. Det bästa med basketen i tv:n är närheten. Mest hela tiden kan man följa coacherna och spelarnas snack.

När nu Hasse Backe är ledig från tränaruppdrag inom fotbollen borde TV4 använda honom ännu mer. Jag tror att han skulle kunna tillföra mycket i travsändningarna också.

Mattias Karlsson