Ibland är det skönt att slippa spänning

Emma Suslin: Konståkning – den perfekta uppladdningen för slutspelshockeyn

SPORTBLADET

Den senaste tiden har jag känt mig mätt. Och lite lätt illamående. Kvartsfinalerna i SM-slutspelet har bitvis varit underhållande, men alla tacklingar och otäcka skador har varit för mycket och fått mig att känna en viss avsmak. Bilden av Mathias Johanssons helt slappa kropp när han slog i isen var för mycket för mig, och de här dagarnas paus från slutspelshockeyn har varit välbehövlig.

Därför har konståknings-VM i Calgary blåst in som en ljum vårfläkt i mitt vardagsrum. Det är en befrielse att bara kunna njuta av vacker skridskoåkning – utan vare sig tacklingar, höga klubbor eller gruppslagsmål.

Konståknings-VM går i Kanada, så därför blir sändningstiderna här i Sverige inte helt optimala. Men jag är helt nöjd: Jag är nämligen en sådan som alltid börjar med att läsa sista sidan i böcker, för att slippa gå och fundera på hur de ska sluta. Därför var det en dröm att kunna ta reda på resultatet i herrarnas korta program innan det sändes på tv och i lugn och ro titta på Stephane Lambiels program utan att vara nervös. Och jag slapp bli besviken när han inte presterade så bra som han kan, för det visste jag ju redan att han inte skulle göra.

Nej, jag skulle inte vilja ha den här möjligheten jämt. Men ibland är det skönt att slippa spänningen och bara njuta.

Precis som under OS är konståkningen bäst i SVT. Det enda minuset är att alla sändningarna under VM, förutom en, är eftersända och dessutom bara sammandrag. Det är inget större fel på Eurosport, men konståkning är inte konståkning utan Lotta Falkenbäck. Hon gör det lätt att hänga med i alla svängar, hopp och kast och hennes karaktäristiska röst hör liksom till. Lotta Falkenbäck och Katarina Hultling utgör kanske inte någon ”Dynamic Duo”. De är mer som två betongfundament: stabila och man vet alltid vart man har dem. De kryddar istället med massor av engagemang och känsla.

Till er som också blivit illa berörda av alla tuffa tag i SM-slutspelet har jag ett råd; Kryp upp i soffan i kväll, knäpp på tv:n, zappa fram till isdansen, och unna dig några timmar av konst på is. Sen lovar jag att ni är redo för fighterna i ishockeyns semifinaler på lördag.

Emma Suslin