MOTORLISTAN

…med Anna Andersson

SPORTBLADET

1. (2) FORMEL 1

Får ligga kvar i toppen en vecka till eftersom de två första loppen varit mer spännande än vad hela fjolårssäsongen var. Dessutom kommer har de nya reglerna klubbats igenom av FIA för 2008. Här är ett utdrag:

För att vara med 2008 måste man anmäla sig mellan 24 och 31 mars i år.

En däcktillverkare, Bridgestone, eftersom Michelin dragit sig ur.

Säkerheten på 48 miljoner dollar försvinner för nykomlingar, Det gör det enklare för privata stall.

Testerna begränsas till 30000 km per år. En jämförelse, Honda har redan testat 21000 km i år.

20 lopp/säsong.

Reglerna för bilens design 2008 ska vara klara senast 30 juni 2006.

2. (-) Cora Schumacher

Bara förarfru - glöm det. Ralf Schumachers Cora ska i år köra i "Seat Leon Supercopa". För kontraktet får hon 4,6 miljoner kronor och blir en av Tysklands bäst betalda racingstjärnor. Bara bröderna Schumacher och Nick Heidfeldt tjänar mer, till och med F1-debutanten Nico Rosberg ligger efter i lönelistan. "Seat Leon Supercopa" körs i samband med tyska DTM, där bland andra Mattias Ekström och Mika Häkkinen kör.

3. (3) VALENTINO ROSSI

Den 27-årige italienaren har de senaste året gjort sig lika känd för sin dröm om F1 som för sina fantastiska resultat i MotoGP. Den 26 mars startar VM i spanska Jerez och den sjufaldige världsmästaren är självklart storfavorit. Håll utkik efter mannen med nr 46 - det kan vara hans sista säsong på två hjul. Eurosport sänder hela helgen, loppet går kl 13.30 på söndag.

4. (-) VINGAR

Det är veckans samtalsämne inom F1. Efter Malaysias GP protesterade åtta stall mot Ferraris flexibla vingar, de ansåg att vingarna gav efter när farten ökade och på så sätt minskades luftmotståndet . Det är inte tillåtet.

Men Enligt "Autosport" har FIA även bett McLaren-Mercedes och BMW att ändra på vingarna inför Australiens GP nästa helg. Samtliga stall säger att om det kommer en direkt begäran från FIA följer de den.

5. (-) CARLOS SAINZ

Han har förlängt kontraktet med Volkswagen och kör Dakarrallyt även 2007. Dessutom nämns den tvåfaldige världsmästaren som den framtida presidenten för Real Madrid. Just det, fotbollslaget.

6. (5) F1-SKVALLER

Det har testats i veckan, Toyota har haft elektronikproblem och Ferrari har satsat på däcktester. Renault (med testföraren Heikki Kovalainen) har fortsatt att övertyga.

Giancarlo Fisichella har lanserat en bok "Vem fick du ditt körkort av" som förespråkar trafikvett. Dessutom finns hans egen parfym nu på marknaden - givetvis bär den hans namn. David Coulthard bygger nu sitt andra hotell. Det första ligger

i Monaco, det andra öppnas i skotska South Queensferry nästa år.

7. (10) KATALONIENS VM-RESULTAT

I dag startar Sebastien Loeb jakten på sin andra raka seger i VM-rallyt. Han utmanas främst av norrmannen Petter Solberg och finländaren Marcus Grönholm som inledde säsongen bra. Vi svenskar bör hålla koll på Oscar Svedlund i Subaru, grupp N. Tävlingen eftersänds i Eurosport.

8. (-) INDY 500

Sedan tidigare är det klart att Michael Andretti som la av för två år sedan gör comeback i Indy 500 - men det blir en återkomst till. Al Unser Jr, som vann 1992 och 1994, ställer upp i loppet som körs den 28 maj. 44-årige Unser bildar par med Buddy Lazier.

9. (-) WTCC

Det är lite mer än en vecka till VM-starten av WTCC med svenskarna Rickard Rydell i Seat Sport och Jens Edman i Peugeot. I veckan testade de på Monza, som är värd för premiären.

- För lite kurvor för vår bil, men kan vi hänga med hyfsat där vet vi att vi har en bra chans, sa Rickard Rydell, VM-sexa i fjol, till Sportbladet som var på plats.

Totalt är det 20 lopp - tio tävlingshelger.

10. (-) JOHAN STIGEFELDT

Det är en månads uppehåll inför Supersport-VM och mc-föraren Johan Stigefelt passar på att operera sig.

- Jag hade problem med domningar i höger hand och underarm under förra säsongen, det beror på en förträngning i en muskelsäck i underarmen, förklarar han på sin hemsida.

VM-säsongen startar den 23 april.

MOTORSTOPP

Bernie Ecclestone, F1-gurun vill stryka tre F1-lopp och det är tre klassiker han är ute efter, Monza eller

Imola, Nürburgring eller Hockenheim - och Monaco.

- Vi har två lopp i Tyskland, två i Italien och egentligen två i Frankrike också när man tänker på vilken tät relation Monaco och Frankrike har. Tre av dessa kan vi stryka utan problem.

I stället vill han ha in lopp i andra världsdelar.