”Hento” spikade igen – och nollade HV

Färjestad-målvakten: Jag har bättre teknik och fysik i år

SPORTBLADET

Färjestad krossade HV 71 på hemmaplan. En storspelande Daniel Henriksson som är i bättre form än någonsin höll nollan.

– Jag har bättre teknik och fysik i år, säger han till Canal Plus efter matchen.

Foto: Aftonbladet/Arkiv
Höll nollan. Färjestads-målvakten Daniel Henriksson höll nollan – och slutspelssuccén fortsätter. Färjestad vann stort i den inledande semin mot HV med 5–0.

Färjestad gjorde bara tre mål på fyra elitseriematcher mot HV71.

Värmlänningarna fick retroaktiv utdelning i den första SM-semifinalen som Färjestad vann med 5–0 (1–0, 2–0, 2–0).

Stor matchvinnare blev målvakten Daniel Henriksson.

– Vårt spel i numerärt underläge gör att siffrorna rinner i väg, säger Per-Erik Johnsson, tränare i Färjestad BK.

Det blev en grinig upptakt på semifinalserien mellan Färjestad och HV 71. Domaren Christer Lärking skickade spelare till utvisningsbåset i parti och minut. I den tredje perioden drog till exempel gästerna på sig sju tvåminutersutvisningar på lika många minuter. Det var i ett läge då HV-tränaren Pär Mårts skulle mana på sina mannar att gå på offensiven.

Därav blev inget.

Thomas Rhodin gjorde 4–0 i spel fem mot tre och Nikos Tselios, bänkad fram till dess, fastställde slutresultatet med ett lurigt handledsskott i spel fem mot fyra. Färjestad gjorde även 1–0 (Pavel Patera) och 2–0 (Radek Hamr) spel fem mot fyra.

– Jag förordar lite tuffare spel. Ishockey är en kampsport, säger Pär Mårts angående de otal utvisningar som gästerna drog på sig.

Färjestad syndade också, men räddades av tur och en storspelande målvakt.

– Tre i stolpen och en puck på mållinjen som Radek Hamr slog undan. Jag gjorde en bra match, men visst hade jag lite medstuds också, säger Daniel Henriksson.

Ett insläppt mål

Färjestadsmålvakten har varit säkerheten själv på hemmais i slutspelet. På tre kvartsfinaler mot Modo och en semifinal mot HV har Henriksson blott släppt ett enda mål i Karlstad.

– Att hålla nollan är ett kvitto på att jag gjort ett bra jobb, men mitt självförtroende hade inte naggats i kanten om HV reducerat till 5–1 i slutet av matchen, hävdar han.

HV avslutade matchen i spel fem mot tre i knappt en och halv minut. Det syntes att HV verkligen vill spräcka Daniel Henrikssons nolla.

– ”Hento” var en lysande stjärna i dag, säger Per-Erik Johnsson som även kan glädja sig åt Pavel Pateras nyfunna form.

Tjecken, med fyra VM-guld och ett OS-guld på meritlistan, var en poänglös floppvärvning i grundserien. I slutspelet växer 34-åringen från match till match.

Peter Nordström fick lämna isen i första perioden efter en smäll mot huvudet.

– Peter uppfyller alla krav för en hjärnskakning. Han får vila några dagar och är spelklar till match fyra i Jönköping på fredag, säger Bosse Lindwall, läkare i Färjestad.

Opererade knäet

I HV skapade Björn Melin och Mikka Hannula oro i Färjestadsförsvaret.

– Många kan lite bättre, menar Pär Mårts.

Vi noterar även att Andreas Johansson opererade höger knä i torsdags. Ett ingrepp på en knapp timme som gör att 32-åringen missar VM i Lettland.

– Jag kunde ha spelat VM på värktabletter, men det kändes inte aktuellt. Nu får jag vila några veckor och komma fräsch till Färjestads försäsongsträning, säger Johansson som i fredags skrev på ett treårskontrakt med Färjestad BK.

Andreas Johansson lekte även med tanken på att avsluta säsongen i NHL och Boston Bruins.

– Jag skrev på för Boston för två månader sedan. Jag hade en NHL-klausul i kontraktet med Geneve-Servette, men det blev inte så utan jag spelade färdigt säsongen i Schweiz i stället, säger Johansson.

Sportbladet.se, TT