Kanal 5 sysslar med bondfångeri

SPORTBLADET

Svensk curlingfest i Kanada, men då det inte är OS är sporten bortsopad ur SVT:s tablå.

Så än en gång är det Eurosport vi ska tacka för att de gör det jobb SVT egentligen skulle göra. Samma med konståknings-VM.

Visserligen sänder SVT – med sammandrag på midnattstid.

Märkligt även att SVT:s ordinare konståkningskommentator Roger Blomquist inte får prata till sammandraget. Det är Katarina Hultling som hörs, hon som under OS pratade curling.

Jag får en känsla av att det finns de på SVT-sporten som kan välja vilka jobb de vill göra. Att sedan någon som följt en sport till vardags petas under vid stora evenemang har väl att göra med hur bra man ligger till hos chefen.

Blir Johan Tornberg tränare gör SVT-sporten en stor förlust. Det är just den saktorra kunskap Johan Tornberg har som SVT behöver. Men jag förstår om han sticker – under ”Hockeykväll” gör de två andra i studion allt för att trycka ner honom.

Viasat Sport – vilken härlig fotbollsvecka. Italienska cupen, FA-cupen, The Championship, franska ligan och så i går holländska med Willem II. Finns det förresten ett härligare klubbnamn?

Tv-avtalet lyser med sin frånvaro. De absurda förhandlingarna får mig att tänka på att så här hade det nog blivit om Groucho Marx gjort Orson Wells roll i ”Tredje mannen”.

film, Rune Hauge och Anders Lindh, de två som fixade tv-avtalet, åker den här helgen skidor i alperna. Sa någon ”Sällskapsresan II”?

Kanal 5 vill inte längre visa Royal League. För få tittare lyder motiveringen. Den verkliga motiveringen är att femman inte alls vill visa sport, det ger för lite reklampengar. Detta skriver jag trots frivisningen i går av Premier League och SM-slutspelet. Vilket inget annat var än bondfångeri för att locka abonnenter till koncernkollegan Canal+ Sport.

Var hamnar NHL nästa säsong? Amerikanska kanalen NASN har Europa-rätten, att Canal+ Sport sänder beror på att NASN inte kan ses här. Men nu förhandlar kanalen med svenska kabelnät om start i sommar. Något som också påverkar Viasats rätt till ett antal USA-sporter.

Frank Östergren