Anja: Nästa säsong kan vara min sista

Operationen lyckad – men framtiden oroar

SPORTBLADET

Stockholm

Missade skidtester och en senarelagd grundträning.

Det blir förhoppningsvis de största problemen efter Anja Pärsons knäoperation.

– Har jag tur så kan jag åka fem-sex säsonger till, säger Pärson som dock inte kan vara helt säker på framtiden.

– Går det riktigt illa så kan nästa säsong vara min sista.

Foto: Scanpix
Hemma igen. Anja Pärson höll på söndagen presskonferens efter hemkomsten från Vail där alpinstjärnan opererats. Ingreppet bedöms som lyckats – men Pärson uttrycker ändå en viss oro för framtiden.

Det var på uppvärmningen till OS-slalomen som Anja Pärson skadade vänster knä. Trots det lyckades hon genomföra tävlingen och ta sitt första OS-guld.

– Det var under den tävlingen och ena slalomtävlingen i Levi som jag har haft mest ont, berättade Pärson på söndagen när hon återvände till Sverige.

Världscuptvåan var nöjd över att hon kunde fullfölja säsongen.

– Det har varit svårt att känna sig skadad när man vunnit medaljer och världscuptävlingar.

Direkt efter världscupavslutningen i Åre åkte Anja Pärson och läkaren Håkan Alfredson till Vail, USA, och den välkände knäspecialisten Richard Steadman. Undersökningarna där visade på en färsk brottskada i vänsterknät. Skadan var glädjande nog av det mindre slaget.

Sköljde rent knäet

– Man sköljde rent knäet och tog bort lösa broskbitar och brottskadan jämnades till, förklarade Håkan Alfredson som var med vid operationen.

Om allt går väl ska rehabiliteringen ta åtta-tolv veckor och efter tre månader ska 24-åringen från Tärnaby kunna gå för fullt. Inledningsvis måste Pärson gå på kryckor i två veckor för att avlasta knäet och sedan öka belastningen successivt. Av försäkringsskäl måste den första fasen genomföras i Sverige, på Bosön utanför Stockholm,

– Anja har fått ett 16-veckorsprogram som hon ska följa och inga återbesök i Vail finns inplanerade, förklarade Alfredson.

Trots den framgångsrika operationen finns det dock orosmoln för framtiden.

Karriären kan vara över

– Som alltid när det är en broskskada så vet man inte vad som händer när man börjar belasta knäet igen, sade Alfredson.

I värsta fall så kan karriären snart vara över. Men Pärson siktar just nu vidare och har redan nästa mål klart.

– Om allt går bra är jag tillbaka till Sölden. Men med den försäsong som det blir är huvudmålsättningen VM i Åre, sade Pärson som funderar på att stå över tävlingarna i kanadensiska Lake Louise i slutet av november.

De närmaste veckorna blir en ny upplevelse för Anja Pärson som aldrig tidigare har opererats. Normalt skulle hon ha börjat sin grundträning i april och kört 20 åk per dag och dessutom genomfört skidtester.

– När det inte blir några tester så får jag inte heller några nya skidor till nästa säsong. Nu får jag lita på dom andra tjejerna på samma märke, förklarade Anja Pärson som längtar efter en sak. Lägenheten i Monaco.

– Jag har inte varit hemma sedan nyårsafton.

Sportbladet.se, TT