”Jag blir avundsjuk på Zlatan”

Hemvändaren Mjällby - allsvenskans största hjärta

SPORTBLADET

Tekniken är inte anmärkningsvärd, passningsspelet är bara sådär och vi har aldrig sett honom skruva en boll.

Ändå är Johan Mjällby störst - tack vare sitt hjärta.

- Man får ju köra på det man har. Men visst blir jag lite avundsjuk på killar som Ronaldinho och Zlatan, säger han.

Namn: Johan Mjällby. Ålder: 35. Längd: 187 cm. Vikt: 86 kg. Position: mittback/defensiv mittfältare. Klubbar: IK Bele, AIK, Celtic, Levante. Meriter: 49 A-landskamper för Sverige, SM-guld med AIK 1998, cupguld med AIK 1996 och 1997, ligaguld med Celtic 2001, 2002 och 2004, cupguld med Celtic 2001 och 2004, ligacupguld med Celtic 2000 och -01. Bor: Hus i Sollentuna. Familj: Fru, tioårig son, nioårig dotter

En kvart in på den andra halvleken i helgens träningsmatch mot TPS Åbo förstår de 2 123 åskådarna på Skytteholm vad som håller på att hända och jublet blir genast öronbedövande.

Ut går Niklas Sandberg och in på plan springer Johan Mjällby. Hyllningarna visar inga gränser och den halvrisiga konstgräsplanen med tillhörande läktare lyfter nästan från marken.

- Med all rätt, skrattar huvudpersonen själv efter matchen.

Johan Mjällby har fått en halvtimme på sig att visa att han ska vara med i premiären mot Gefle på söndag, något han är uppenbart nöjd med.

- Jag var orolig att de inte skulle spela mig alls eftersom det var konstgräs. Men vi hade en liten diskussion om att jag i alla fall skulle få några minuter. Hade jag inte kunnat spela i dag skulle jag inte ha varit aktuell för premiären. Jag ville ju komma in och känna på det lite, förklarar han.

"Frågan är om knäet pallar"

Är det realistiskt att du är med mot Gefle?

- Det är det jag siktar på. Även om det kanske kommer lite väl tidigt är det bra att jag har den inställningen, så kanske de andra lyssnar och ser att de måste träna och spela bra för att få lira.

Orkar du 90 minuter just nu?

- Det är den stora frågan. Jag tror inte att det är några större problem fysiskt sett, med kondisen och så. Frågan är ju om knäet pallar 90 minuter.

Just knät kommer förmodligen för alltid att vara i centrum under framtida intervjuer med Johan Mjällby. Skadan är intressant av flera skäl, men framförallt för att Johan vet att han riskerar stora problem, till och med invaliditet, om det vill sig illa.

På eget initiativ har han dessutom avsagt sig fast lön från klubben, han får bara betalt om han spelar matcher.

Ändå väljer han att satsa allt för att få springa in till AIK-fansen på Råsunda igen.

- Det vore det största ögonblicket i min karriär, sa han till Sportbladet tidigare i år.

Men hur funkar det ute på plan med knäet. Vågar du gå för fullt?

- Ja, om jag hade varit tvungen att ta det lugnt hade jag lagt ner det här över huvudtaget. Att spela tufft är min spelstil och det är på det sättet jag hävdar mig. Det spelar ingen roll att jag får smällar, det hör ju till. Jag måste lära mig att ta smällar som alla andra. Mitt mål är att komma ut och göra något bra för AIK, gör jag det är det kanske det jag kommer att vara mest stolt över i karriären.

Din spelstil går helt enkelt ut på att vara tuff?

- Ja, alltså, jag känner inte att jag är någon ful spelare. Men tuff och orädd, det är ett epitet som jag skriver under på. Det är några av mina största kvaliteter. Även om jag brister i snabbhet är jag oftast först in i närkamperna och vinner boll.

Är defensivt inriktad

Samtidigt har du sagt att du hellre skulle vilja vara som Ronaldinho...

- Det ligger lite i det. Jag spelar fysiskt och är en väldigt defensivt inriktad fotbollsspelare. Det är för att jag har velat komma så långt jag kan i min fotbollskarriär. Därför har jag utvecklat mina styrkor. Men visst är jag lite avundsjuk på spelare som har andra mer tekniska kvaliteter, profiler som Ronaldinho, Zlatan och så vidare. Men man får köra på det man har och det har ju gått ganska bra...

Vem är tuffast i allsvenskan?

- Det är jag.

Allsvenskans största hjärtan

TIOKAMPEN – gren för gren

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM